AI bättre än tandläkare på karies-klassificering

Olika Tänder, Och En Med Karies, Mot Turkos Bakgrund; Ai

Forskningsprojektet AI-Dentify visar att AI är bättre än professionella tandläkare på att upptäcka karies.

I närmare tre år har AI-modeller tränats i att hitta och klassificera karies på cirka 14 000 röntgenbilder. Nyligen ställdes dessa tränade AI-modeller på prov mot sex erfarna tandläkare.

Uppdraget var att analysera 197 bitewing-bilder, vilka är de bilder som tas vid vanliga basundersökningar och vid rutinkontroller hos tandläkaren.

"Modellen överträffar människorna"

Resultatet var tydligt: ”AI är bättre på att både upptäcka och klassificera karies och gav också färre falska negativa svar”, rapporterar Tandläkartidningen.

– Att identifiera karies i en bitewing-bild är minst sagt utmanande, även för tandläkare eftersom karies lätt kan förväxlas med skuggor i bilden. Slutsatsen är att modellen överträffar människorna, i en uppgift som från början är ganska utmanande, säger Peder Remman, vd på företaget Boneprox, som leder forskningsprojektet AI-Dentify.

AI-Dentify

Projektet, AI-Dentify, startade år 2021 med målet att utveckla, testa och implementera ett AI-verktyg till år 2024. Förutom Boneprox ingår det norska forskningsinstitutet Sintef, som står för utvecklingen av programvara, och specialisttandläkare från norska Tannhelsetjenestens Kompetansesenter.

Ta del av den fullständiga rapporten.

4 april 2024Uppdaterad 4 april 2024Reporter Sofia HellströmeraiFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng