Academedias digitala väg: Mina Sidor, förskoleapp och utbildningar i cybersäkerhet

Larare Hjalper Elev I Ett Klassrum 2

Foto: Academedia

Utbildningskoncernen Academedia är just nu inne i en intensiv digitaliseringsfas. Hit hör en digital plattform i form av Mina Sidor för vårdnadshavare, ett nytt samarbete med Hackshield som ska utbilda barn i cybersäkerhet och en förskoleapp. 

– Den nya förskoleappen har som mål att förbättra kommunikationen med vårdnadshavare. Förskolan publicerar information och föräldrarna kan följa vad deras barn har gjort under dagarna, säger Andreas Roos, CIO på Academedia. 

Appen har kommit i flera versioner, varav den senaste har tagits emot väl. 

– Den har fått väldigt bra respons. Första versionen av appen kom för cirka ett år sedan och uppfyllde inte riktigt allas önskemål. Men nu har vi gjort en stor uppgradering och appen utvecklas hela tiden. Nu finns all funktionalitet som har önskats. Men vi är ju en central it-organisation som ska stötta alla verksamheter och behoven kan se lite olika ut, vilket är en utmaning.

Mina Sidor för vårdnadshavare

Academedia har även digitaliserat skolstarten för elever, en process som tidigare innebar att många dokument skickades mellan skolan och hemmet. Nu finns istället en Mina Sidor för vårdnadshavare, en plattform som även minskar administrationen för medarbetarna på skolorna.

– Nu slipper föräldrarna mycket pappershantering som rör skolan. Istället kan de logga in med BankID och signera alla dokument digitalt. Vi började i somras med några utvalda skolor och responsen har varit positiv. Nu kopplar vi på ännu fler skolor.

Om Academedia

Academedia är norra Europas största utbildningskoncern med verksamheter i Sverige, Norge, Nederländerna, Storbritannien, Tyskland, Finland och Polen. Koncernen är verksam inom förskola, skola och vuxenutbildning, och har sammanlagt runt 20 000 anställda och 200 000 barn och elever.

Academedia har också inlett ett samarbete med stiftelsen Tryggare Sverige, gällande konceptet Hackshield. Hackshield är ett program som ska utbilda barn i cybersäkerhet och motivera dem att skydda sig själva och andra runt dem.

– Hackshield är gamification-baserat och utbildar på ett underhållande sätt elever i hur de ska tänka och bete sig på nätet. Genom att använda programmet vill vi bidra till att våra elever blir tryggare internetanvändare.

AI inte bara ett verktyg för fusk

Ett annat ämne som är på tapeten just nu är AI och dess vara eller icke vara i skolan. Här försöker Andreas Roos och Academedia hålla flera tankar i huvudet samtidigt, och inte bara fokusera på att det kan användas för elevfusk.

– AI har potential att underlätta för både elever och lärare och ta bort en hel del administration. AI kommer också att kunna användas i undervisning på olika sätt och det är viktigt att vi som jobbar med utbildning är på tårna när utvecklingen går fort.

Många av Academedias skolor genomför olika interna utbildningsinsatser inom AI, bland annat tillsammans med universitet.

– Det är viktigt att rektorer, lärare och andra som jobbar med att utveckla undervisningen får möjlighet till kompetensutveckling inom AI. Vi har också flera skolor inom LBS Kreativa Gymnasiet och NTI Gymnasiet som startar nya utbildningsprofiler till hösten med fokus på just AI och utveckling.

– Sen finns det naturligtvis även risker och fallgropar med AI och dessa behöver vi förhålla oss till på ett klokt sätt, säger Andreas Roos.

23 april 2024Uppdaterad 23 april 2024Reporter Fredrik Adolfssonskola

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng