Världens första AI-genererade läkemedel på gång

Sjuksköterska Med Ai Robot Osv; Ai Läkemdel, Vård

Läkemedelsföretaget Insilico Medicine blir först i världen med att gå in i en så kallas fas-2-studie med ett AI-utvecklat läkemedel. Det handlar om medicin mot en ovanlig och svårbehandlad lungsjukdom.

– Kombinationen AI, robotik och åldrandeforskning kommer göra det möjligt att hitta kompletta botemedel mot mycket komplicerade sjukdomar såsom alzheimer och Parkinsons sjukdom. AI har också en potential att ge oss verktyg för att helt undvika dessa sjukdomar, säger Alex Zhavoronkov, vd för läkemedelsföretaget Insilico Medicine, till tidningen South China Morning Post (SCMP).

Den kartläggning och utveckling som krävs för att utveckla ett läkemedel kan med hjälp av AI kortas från ett drygt decennium till mindre än två år. Det visar den forskning Alex Zhavoronkov och hans kollegor ligger bakom.

Idiopatisk lungfibros

I detta fall handlar det om ett läkemedel mot det som kallas idiopatisk lungfibros (IPF). IPF bidrar till kronisk ärrbildning av lungvävnad, vilket bland annat försvårar andningen. Sjukdomen drabbar ungefär fem miljoner människor varje år, främst personer över 60 år, och har en hög dödlighet.

Idag finns vissa bromsmediciner, men för att hitta något som potentiellt skulle kunna bota sjukdomen tog Alex Zhavoronkov och Insilico Medicine hjälp av AI för att gå igenom data och publikationer om fibros. Fibros är ett slags läkeprocess för kroppen vid ärrbildning, men som alltså sker på ett skadligt vis under lungfibros.

Genom en kartläggningen kunde AI:n identifiera ett protein som skulle kunna hämma denna skadliga fibros. Efter fortsatta undersökningar kunde teamet med generativ kemiteknik ta fram 80 stycken molekylkandidater som kan vara avgörande för att identifiera den optimala så kallade hämmaren, kallad INS018_055.

Alex Zhavoronkov och hans forskarkollegor beskriver sin studie som ”…ett bevis på att generativa AI-plattformar erbjuder effektiva lösningar för att generera målspecifika läkemedel med potent anti-fibrotisk aktivitet".

Nu inleds kliniska prövningar med 60 patienter i Kina och 60 patienter i USA för att bland annat utvärdera hur kroppen interagerar med substansen över tid.

Mänskligt åldrande nyckeln

Sjukdomen idiopatisk lungfibros är en av många som drabbar oss av det enkla skälet att vi åldras. För Alex Zhavoronkov är förståelsen för åldrande nyckeln till att kunna bota, eller helt förhindra, åldersrelaterade sjukdomar.

– AI kan förstå miljarder människor genom att bara förstå åldrande. Med tekniken kan vi sedan börja förstå grundläggande biologi för sjukdomar, och inte bara för att sakta ner dem, utan för att antingen utrota dem eller se till att de aldrig inträffar, säger Alex Zhavoronkov till SCMP.

15 mars 2024Uppdaterad 15 mars 2024Reporter Tim LeffleraiFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng