Undersökning: It-säkerhetschefers roll i förändring

Bild På Person Som Håller I En Laptop

Foto: Adobe stock

It-säkerhetschefer får en mer affärsdriven roll än tidigare vilket innebär att mer fokus läggs på att integrera cybersäkerhet i organisationens mål och strategier. I och med det ses cybersäkerhet nu som en kritisk del av verksamheten, visar en ny undersökning.

En ny undersökning från IDC, genomförd på uppdrag av Check Point, visar att it-säkerhetschefer arbetar med att integrera cybersäkerhet i affärsstrategin. 847 chefer inom cybersäkerhet deltog i den globala undersökningen. 

Ekonomiska påtryckningar

Undersökningen visar på att antal olika aspekter, bland annat att it-säkerhetschefer känner av budgetmässiga påtryckningar. Det svåra ekonomiska läget gör att cheferna är under press att leverera effektiv cybersäkerhet utan att kompromissa på affärsutvecklingen.  

IDC:s undersökning visar även att it-säkerhetschefernas roll är i förändring och blir allt mer affärsdriven jämfört med tidigare. Här pågår ett skifte från det traditionella förhållningssättet till säkerhet som till stor del var baserat på rädsla, till ett tillväxtorienterat förhållningssätt som överensstämmer med övergripande affärsmål. Fokus ligger på att förenkla och konsolidera säkerhetslösningar. 

Satsar på generativ AI

Det finns också ett ökat fokus på att modernisera sin it för att möta nya säkerhetsutmaningar. 65 procent av organisationer planerar att allokera 1-9 procent av sin cybersäkerhetsbudget till generativ AI under de kommande 18 månaderna. 

Enligt Check Point återspeglar detta it-säkerhetschefers avgörande roll i att styra modernisering av it för att nå bättre affärsresultat. 

– Undersökningen belyser det föränderliga landskapet där ekonomiska utmaningar, digital transformation och behovet av ökad effektivitet med säkerhet sammanstrålar, säger Mats Ekdahl, cybersäkerhetsexpert på Check Point, via ett pressmeddelande.

18 mars 2024Uppdaterad 18 mars 2024Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng