Teknikföretagen: Affärsläget sämre än på över tio år

Bild På Två Personer Som Skakar Hand Överstruket Av Rött Kryss

Foto: Adobe stock

Affärsläget för Sveriges teknikindustri fortsätter minska under årets första kvartal. Orderingången sjunker påtagligt i omfattning jämfört med Q4 2023. Det visar Teknikföretagens konjunkturbarometer för årets första kvartal. 

– Den relativt svaga utvecklingen är förväntad, mot bakgrund av det senaste årets globala ränteuppgång och den låga tillväxten på Sveriges största exportmarknader, säger Erik Spector, Teknikföretagens chefekonom, via ett pressmeddelande. 

Teknikföretagen har släppt sin konjunkturbarometer för Q1 2024. Den visar att orderingången minskar i tilltagande omfattning jämfört med sista kvartalet förra året. 

"Drabbar inte bara Sverige"

Bortsett från den ekonomiska chocken i samband med covidpandemin, är teknikindustrins sammantagna bedömning av affärsläget på den lägsta nivån sedan sviterna av eurokrisen för drygt tio år sedan. 

– Konjunkturförsvagningen drabbar inte bara Sverige. Genom vårt omfattande handelsutbyte med övriga Europa följer index för affärsläget som vanligt motsvarande index för teknikindustrin i Euroområdet, säger Erik Spector.

Kraftigast minskad orderingång syns inom transportmedelsindustrin, maskinindustrin och metallbearbetande industri. På ett mer positivt plan ser även kompetensbristen ut att minska. 

– Bilden av att vi just nu är inne i ett tufft konjunkturläge kompletteras av att bristen på yrkesarbetare och ingenjörer fortsätter minska för fjärde kvartalet i rad, säger Erik Spector.

11 mars 2024Uppdaterad 11 mars 2024Reporter Fredrik AdolfssonCIO

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng