Ett samarbete med Intel

Så skyddar Intels AI-processorer mot cyberattacker

När cyberattackerna ökar blir det allt viktigare att satsa på säkerhet inbyggd i hårdvaran – i processorerna. Intels nya AI-baserade Core Ultra-processorer har funktioner som bland annat skyddar mot ransomwareattacker och angrepp mot Windows 11-kärnan.

Antalet försök till cyberangrepp ökar kraftigt, och attackytorna blir fler. Det visar bland annat MSB:s nya årsredovisning av it-incidentrapporter.

Trots detta har bara en tredjedel av verksamheter implementerat en holistisk end-to-end säkerhetsstrategi som innefattar både hårdvaru- och mjukvaruskydd, enligt en ny rapport från Dell.

För att stärka säkerheten behöver verksamheter implementera AI i processorerna, menar Nawras Sawsou, partneransvarig för Intel i Norden.

– De flesta säkerhetsfunktioner som används i dagsläget är reaktiva och försöker att stoppa en attack som redan sker. Genom att implementera AI direkt i processorerna blir säkerheten proaktiv och man kan upptäcka en attack innan den ens har börjat.

Tidigare processorer har oftast bestått av en centralprocessor (CPU) och en grafikprocessor (GPU). Dessa två finns kvar i nya Core Ultra men där finns även en neural processing unit (NPU) som är optimerad för AI. Core Ultra verkar tillsammans med bolagets vPro Platform.

– Genom att köra vår vPro Platform och Core Ultra-processorer får man ett skydd "i lagret under" sitt operativsystem. Detta är det enda sättet att skydda sig mot attacker mot Windows 11-kärnan, där angripare exempelvis försöker injicera skadlig kod.

AI – nyckeln till att ligga före cyberkriminella

Intels vPro Platform innehåller ett antal olika säkerhetsfunktioner. En av dessa är Intel Threat Detection (TDT) som är den första AI-baserade hotdetekteringen inbyggd i processorerna. Syftet är att hjälpa till att stoppa kryptokapnings- och ransomwareattacker.

– TDT använder AI för att upptäcka anomalier i beteenden, och stoppar därigenom misstänkta aktiviteter. Malwareprogram använder ofta förklädnads- och cloaking-tekniker vilket gör att traditionella filbaserade hotdetekteringsprogram missar vissa attacker, medan Intel TDT kan upptäcka aldrig tidigare skådade angrepp.

– Att använda sig av AI som hela tiden utvecklar sig själv är det enda sättet att ligga steget före de cyberkriminella.

GPU, CPU och NPU tillsammans

I Intel Threat Detection arbetar GPU, CPU och NPU ihop.

– Verktyget kör minnesscanning med GPU- och CPU-baserad telemetri tillsammans med ML-algoritmer som förbättrar effektiviteten och minskar påverkan på prestandan.

Och allmänt ser datormarknaden ut att vara på väg åt AI-hållet. Boston Consulting Group och Canalys förutspår nämligen att 80 respektive 70 procent av alla pc:s 2028 kommer att ha AI inbyggt i processorerna.

– Vi på Intel är ledande på området. Genom att investera i en dator med de nya Core Ultra-processorerna ökar du inte bara effektiviteten och prestandan, utan även säkerheten.

25 mars 2024Uppdaterad 8 april 2024Reporter Fredrik Adolfssonnative

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng