Så luras barn av bedragare i spel som Roblox och Counter Strike

Bild På Ett Barn Som Spelar På Plattformen Roblox

Foto: Adobe stock

Barn och unga blir allt oftare bedragna på pengar via onlinespel såsom Roblox och Counter Strike. Summorna kan variera från några hundra kronor upp till tusentals kronor. Finansinspektionen, Internetstiftelsen och Polisen vill nu uppmärksamma föräldrar på riskerna.

– Barn lägger alltmer pengar på köp i spel. En del barn vill till och med att veckopengen ska betalas ut direkt i en spelvaluta. Det är en ny verklighet som alla föräldrar behöver ta ställning till och prata med sina barn om, säger Niklas Uppenberg, projektledare för finansiell folkbildning på FI.

Drygt åtta av tio barn spelar spel online, och sju av tio barn umgås genom att spela diverse onlinespel, enligt Internetstiftelsens rapport Svenskarna och internet 2022. 

I många av dessa spel kan man göra olika former av köp, vilket också lockar till sig bedragare. Nu uppmanar FI, Internetstiftelsen och Polisen föräldrar att hålla koll och förstå riskerna. Råkar man ut för en bedragare kan man förlora stora belopp från konto- eller kreditkortet som är kopplat till spelen. 

– Bedragarna finns där pengarna finns. I takt med att det blir mer pengar inblandade i populära onlinespel flyttar också bedragarna dit. Det drabbar barn och unga som har stor tillit och därmed blir mycket sårbara, så därför måste vi prata om de här riskerna, säger Lotta Mauritzson, samordnare på polisens nationella bedrägericentrum. 

Går till på olika sätt

Bedrägerierna kan exempelvis handla om att någon kontaktar barnet för att erbjuda obegränsat med Robux, en digital valuta på spelplattformen Roblox. Det kan också handla om att barnet luras av en falsk annons som utlovar obegränsade mängder spelvaluta, men som istället startar en dyr prenumeration. Bedrägerierna kan ligga på alltifrån några hundralappar till tusentals kronor. 

– Barn behöver en rejäl dos digitalt självförsvar och medvetenhet. Sätt dig in i barnens digitala spelvärldar och lär dem att komma till dig innan de klickar på länkar och annonser eller installerar program. Då kan ni tillsammans prata om eventuella varningstecken, säger Jannike Tillå, kommunikations- och affärsområdeschef på Internetstiftelsen.

Fem regler att dela med barn kring digital säkerhet, enligt FI, Internetstiftelsen och Polisen

  1. Undvik att klicka på länkar från okända avsändare. Hämta en vuxen om du är osäker.
  2. Dela aldrig dina koder eller lösenord med andra – hur bra kompisar ni än är.
  3. Berätta alltid för en vuxen om någon frågar om pengar eller kontouppgifter. Och fråga alltid innan du köper något.
  4. Låter dealen för bra för att vara sann? Då är den troligen det.
  5. Installera aldrig nya program eller appar utan en vuxen.

21 mars 2024Uppdaterad 21 mars 2024Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng