Rapport: Svenska företag drunknar i data och komplex teknik

Bild På Person Som Drunkar I Papper

Foto: Adobe stock

98 procent av svenska it-chefer menar att komplexiteten i deras företags teknikstack ökat under det senaste året. Därtill uppger nio av tio att deras renodlade molnmiljöer genererar en dataexplosion som är bortom mänsklig förmåga att hantera. Det visar en ny rapport. 

Rapporten The state of observability visar att den tekniska komplexiteten har ökat under den senaste 12-månadersperioden. 98 procent av svenska it-chefer uppger detta, jämfört med 88 procent globalt. Därtill menar 80 procent av de svenska cheferna att komplexiteten kommer fortsätta öka, jämfört med 51 procent globalt. 

I rapporten framkommer att svenska företag i genomsnitt nyttjar tio olika verktyg för övervakning och kontroll av applikationer och infrastruktur. Åtta av tio planerar att införa en enhetlig plattform för övervakning och säkerhetskontroll under det kommande året.

– Arbetet med övervakning och analys har länge varit fragmenterat eftersom varje del av leveranskedjan behövt sina specialverktyg för att hantera tillgänglighet, prestanda och säkerhet. Samtidigt läser vi varje vecka om system som inte fungerar och organisationer som är utsatta för cyberattacker. Då blir det för svårt och långsamt att skanna och utvärdera verksamhetens situation på traditionellt vis. I stället behövs en plattform som kan övervaka alla plattformar i realtid och ge en samlad bild av läget, kommenterar Johan Dahlin, Nordenchef på Dynatrace.

Komplexa multimolnmiljöer

92 procent av svenska chefer svarar även att renodlade molnmiljöer genererar en explosion av data som är omöjlig att hantera med mänsklig förmåga. Globalt anser 86 procent detta. 

88 procent av svenska it-chefer och 87 procent globalt anser även att multimolnmiljöer har blivit så komplexa att det är svårt att erbjuda en bra kundupplevelse. 

– Multimolnmiljöer har blivit ett måste för moderna organisationer som vill arbeta innovativt. Men i takt med att antalet molnlösningar ökar växer också komplexiteten. Den enorma mängden data som produceras gör det allt svårare att övervaka och säkra sina applikationer, därför krävs avancerad AI, analys och automation, säger Bernd Greifeneder, CTO på Dynatrace. 

Säkerhetsföretaget Dynatrace har beställt den nya rapporten som omfattar 50 teknik- och it-ansvariga i Sverige och 1 300 globalt.

8 mars 2024Uppdaterad 8 mars 2024Reporter Fredrik AdolfssonCIO

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng