Oron för en ojämställd it-bransch och teknikutveckling ökar

4 Män Vid Dator På Kontor

Foto: Adobe stock

Allt fler unga kvinnor i Sverige är oroade över hur bristen på kvinnor inom it-branschen har en negativ påverkan på samhället. Därtill upplever allt fler kvinnor att tekniken de använder är mer anpassad för män. Detta visar en ny rapport.

Insight Intelligence har tagit fram en ny version av den årliga rapporten Unga kvinnor och tech. Den baseras på intervjuer med 1 000 kvinnor i Sverige mellan 16 och 30 år under januari i år. 

Årets rapport visar att bristen på kvinnor inom tech har blivit allt mer påtaglig i vardagen. Andelen som upplever att tekniken de använder i vardagen är lika anpassad för kvinnor som män, har minskat med elva procentenheter under det senaste året. 

44 procent oroade över bristen på kvinnor

Samtidigt har andelen som oroas över hur bristen på kvinnor inom tech påverkar samhället negativt ökat med 4 procentenheter. 44 procent av kvinnorna är oroade över detta, jämfört med 40 procent som inte är det. 

– När allt fler rekommendationer och beslut i vår vardag automatiseras, blir den data som besluten baseras på allt viktigare. Om den tas fram utan att representera halva befolkningen riskerar det att få allt större konsekvenser för jämställdheten i samhället. Det är något som fler kvinnor nu säger sig uppleva, säger Lukas O Berg, vd på Insight Intelligence, via ett pressmeddelande. 

Deltagarna i undersökningen fick även frågan vad man tror att bristen på kvinnor inom it främst beror på. Det vanligaste svaret var att det råder en brist på kvinnliga förebilder. 

Insight Intelligence undersökning har tagits fram tillsammans med Tietoevry, Handelsbanken, Qrios och Bredband2. 

Fler siffror från undersökningen

  • 63 procent skulle vara mer villiga att jobba med it/tech på ett företag om det hade en jämn könsfördelning mellan medarbetarna. 
  • Bara var tionde kvinna mellan 16 och 30 år uppger att man lärt sig mycket om it i skolan. Den siffran är oförändrad jämfört med för tio år sedan. 
  • 19 procent har blivit mer intresserade av att arbeta inom it och tech som en direkt följd av AI-utvecklingen senaste åren. 

8 mars 2024Uppdaterad 8 mars 2024Reporter Fredrik Adolfssonjämställdhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng