Ny studie: Företag behöver modernisera sina kontor

Gamla Kontorsmöbler På Hög

Foto: Adobe stock

72 procent av anställda ställer sig positiva till att återvända till sina kontor, men vill ha nya utrymmen mer lämpade för samarbete och brainstorming. Samtidigt uppger 81 procent av företagen att de planerar att designa om sina kontor under de kommande 24 månaderna. Det visar en ny studie från Cisco. 

Cisco har i den nya studien pratat med 14 050 arbetstagare och 3 800 arbetsgivare från 19 olika länder om det hybrida arbetslivet. 

Studien visar att 72 procent av de anställda är positiva till att återvända till kontoret, förutsatt att det finns bra utrymmen för samarbete, sociala interaktioner och brainstorming. I dagsläget anser endast 47 procent att deras arbetsplats är väl lämpad för det allt mer hybrida arbetslivet. 

Kopplat till detta uppger 81 procent av företagen att man planerar att omdesigna sina kontor under de kommande två åren. Detta görs inte bara för sakens skull, utan 85 procent av de europeiska företagen uppger att det kan vara ett effektivt sätt att attrahera de bästa talangerna. 

Kompetensgap inom AI

Studien visar även att till 2025 kommer 73 procent av företagen ha investerat i AI-baserade samarbetsverktyg, och 68 procent planerar att utveckla sina kontorsmiljöer med AI-teknologier. 

När det kommer till just AI behöver företag också fokusera mer på att täppa till det rådande kompetensgapet. Medan 43 procent av medarbetarna har tillgång till AI-teknologier, upplever endast en av fyra att de är duktiga på att använda dessa. Enligt studieförfattarna framhäver detta behovet av att medarbetare måste få mer utbildning i AI-verktygen som företagen väljer att använda. 

28 mars 2024Uppdaterad 28 mars 2024Reporter Fredrik Adolfssonarbetsplats

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng