Nacka använder AI för att samla 110 000 invånares åsikter

Bild På Nacka Forum Och Henrik Kelfve

Henrik Kelfve, kommunikationsdirektör i Nacka kommun. Foto: Mostphotos, Nacka kommun.

Nacka kommun har lanserat Framtidsdialog Nacka – en demokratisatsning där AI ska hjälpa till att fånga alla 110 000 medborgares synpunkter. Genom satsningen ska de boende i kommunen under ett års tid få berätta hur de önskar att Nacka ska utvecklas i framtiden. 

– De flesta kommuner har historiskt haft problem med att nå ut till alla medborgare. Det är ofta lätt att få höra åsikter från vältaliga, välorganiserade personer som exempelvis är engagerade i idrotts- eller kulturföreningar. De har ofta starka åsikter om vad politiken borde göra. Den stora massan har varit svårare att nå, fram tills nu, säger Henrik Kelfve, kommunikationsdirektör i Nacka kommun. 

Via Framtidsdialog Nacka erhåller alla invånare över 13 år ett brev i sin digitala brevlåda. Medborgare som inte har en digital brevlåda får undersökningen hemskickad med posten. Brevet innehåller ett antal frågeställningar, såsom: Vad anser du är unikt med Nacka som kan utvecklas vidare? Vad behöver förändras i Nacka för att platsen ska utvecklas? Vilka hinder ser du för att uppnå ditt Nacka? 

– Genom att använda AI kan vi nu ta in fritext-svar på öppna frågor. Detta har inte varit möjligt tidigare. Om tio procent skulle svara på våra frågor, hade det inneburit 11 000 svar som ska analyseras av en medarbetare. Det hade tagit väldigt lång tid, men med AI är det inte ens svårt. 

– Med hjälp av AI kan vi snabbt se mönster i stora trender och breda åsikter och även ställa följdfrågor till medborgarna. Med det sagt kan det självklart vara bra att mäta nöjdhet baserat på en 1-till-10-skala också, men på det här sättet kan vi få mer kvalitativa, beskrivande svar. 

Materialet tillgängligt för alla

Henrik Kelfve är noggrann med att påpeka att Framtidsdialog Nacka inte bara är en dialog mellan invånare och kommun, utan ett öppet samtal där materialet kommer att finnas tillgängligt för alla på nätet. Alla svarar anonymt och även personer som inte bor i Nacka är välkomna att delta. Teknikplattformen står Vocean för, och det är möjligt att svara på 90 olika språk. 

Resultatet blir vad det blir, vare sig vi gillar det eller inte.

– I och med att AI gör analysen är min känsla att det även blir mer objektivt och transparent. Resultatet blir vad det blir, vare sig vi gillar det eller inte.

Framtidsdialog Nacka kommer nu att köras under ett drygt år framåt, där den första inrapporteringen till kommunledningen sker vid halvårsskiftet 2025.

– Vi har redan fått in en hel del åsikter, både nya och sådana som vi hört förut. Det känns kul att vi med hjälp av ny teknik kan öka kunskapen om våra invånares olika perspektiv, och att vi tillsammans med dem kan skapa en långsiktig, strategisk riktning för kommunen, säger Henrik Kelfve.

11 mars 2024Uppdaterad 14 mars 2024Reporter Fredrik AdolfssonAI

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng