Mångmiljardbot från EU till Apple välkomnas av Spotify

Sptofy I Appstore; Genomskinliga Euros; Böter, Eu

Apple får drygt 20 miljarder kronor i böter av EU-kommissionen. Detta då bolaget ska ha missbrukat sin dominerande position på marknaden för distribution av musikströmningstjänster. Beslutet välkomnas av Spotify som lämnade in ett klagomål i ärendet till kommissionen år 2019.

– Apples regler försvårade för oss på Spotify och andra musikströmningstjänster från att direkt dela olika fördelar till användare i våra appar. Man har nekat oss möjligheten att kommunicera med användare om priser på prenumerationer, erbjudanden, rabatter samt många andra förmåner, säger Spotify i ett uttalande, enligt CNBC.

Ett slag mot App Store

Upprinnelsen till veckans besked skulle kunna sägas ha sin början i Spotifys klagomål till EU-kommissionen 2019 då Spotify menade att Apple hade kontraktsrestriktioner på apputvecklare som innebar att man som apputvecklare inte fick meddela användare att det gick att prenumerera på musiktjänster utanför själva App Store.

Enligt kommissionen kan Apples agerande ha lett till att många IOS-användare har betalat betydligt högre priser för musikströmningsprenumerationer som en följd av den höga provisionsavgift som Apple tog av utvecklare. 

De 1,8 miljarder euro som Apple är ålagt att betala är ett av det största så kallade antitrust-bötesbeloppen som EU utfärdat till ett techbolag.

Apple slår tillbaka

Apple verkar mena att EU springer Spotifys ärenden, och att den svenska musiktjänstjätten delvis har att tacka Apple för den marknadsandel om 56 procent för musikströmningstjänster i Europa som Spotify har idag.

– Spotify är den största förmånstagaren i det här beslutet. Spotify har den största musikströmningstjänsten i världen och har träffat Europeiska kommissionen mer än 65 gånger under denna utredning, säger Apple i ett uttalande.

I enlighet med DMA

Margrethe Vestager, EU-kommissionens verkställande vice ordförande med ansvar för digitalisering och konkurrensfrågor, försvarade kommissionens beslut under en presskonferens.

– När Apple inför dessa anti-styrningsbestämmelser för musikleverantörer har utvecklare inget annat val än att antingen acceptera dem eller överge App Store. Apple har för närvarande en monopolställning med sin App Store, säger hon.

Enligt CNBC kan boten sägas vara ett steg i riktningen mot att stävja de stora techjättarna som EU kallar ”gatekeepers”, i enlighet med den nya förordningen om digitala marknader (DMA). Med den vill EU stoppa antikonkurrenspraxis som man framförallt misstänker är följden av när bolag som Apple, Microsoft och Meta har så stora ställningar på marknaden.

4 mars 2024Uppdaterad 4 mars 2024Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng