It-jättarna med flera storsatsningar på AI

Nvidia; Massa Microsoftapploggor; Ai, Danmark, Superdator, Chip

Nvidia lanserar ett nytt chip som ska vara 30 gånger snabbare på att hantera AI-last. Dessutom ska chiptillverkaren bidra till att bygga en av världens kraftfullaste AI-superdatorer i Danmark. Samtidigt meddelar Microsoft att man under en konferens i maj kommer att lansera hård- och mjukvarunyheter inom AI.

– Jag hoppas ni förstår att detta inte är någon rockkonsert, skämtade Jensen Huang när han med sin keynote drog igång en Nvidia-konferens i San José, Kalifornien.

Bob O’Donnell, Techanalysis Research, var på plats och beskriver för BBC att ”det gick att ta på stämningen”.

– Jag har inte sett något liknande i tech-branschen på ganska länge. Det var faktiskt vissa som jämförde med de Steve Jobs tidiga presentationer, säger han till BBC.

30 gånger snabbare chip

Och det kanske går att förstå hajpen. Jensen Huang presenterade nämligen Nvidias senaste AI-chip som enligt bolaget ska kunna utföra uppgifter 30 gånger så snabbt som sin föregångare. Även nya chip för bilar med inbyggda chattbottar lanseras.

Nvidia är i skrivande sund det tredje högst värderade bolaget i USA, efter Microsoft och Apple, med en värdering på två biljoner dollar. Chiptillverkarens aktie har stigit med 240 procent det senaste året, och dess marknadsandel för AI-chip når 80 procent.

Superdator i Danmark

För oss i Norden blev ytterligare en sak känt om Nvidia i veckan: Bolaget ska tillsammans med bland andra danska Novo Nordisk Fonden driva en av världens mest kraftfulla superdatorer för AI. Datorn, döpt till Gefion, kommer att ägas av det nybildade bolaget Danish Centre for AI Innovation, i vilket också Danska Eksport- og Investeringsfond är minoritetsägare. Gefion ska bland annat användas för läkemedelsforskning.

Microsoft lanserar nytt

Microsofts ligger inte heller på AI-latsidan. Inför sin utvecklingskonferens Build i maj kommer bolaget att hålla en exklusiv presskonferens under vilken Satya Nadella ska djupdyka i ”AI-visioner för hård- och mjukvarulösningar”.

Engadget spår att det kan ha med Microsofts första renodlade AI-datorer att göra. Chipen i dessa datorer ska bland annat möjliggöra det som kallas AI Explorer som gör att en användare kan få en sökbar tidslinje på all sin aktivitet på datorn.

19 mars 2024Uppdaterad 19 mars 2024Reporter Tim LeffleraiFoto Adobe Stock

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng