It-branschen hungrig på arbetskraft under våren

Glad Kille Vid Dator; It Branschen, Sysselsättning, Konsulter, Myndighet

It-branschen lägger sig klart över andra branscher i den så kallade sysselsättningsprognosen inför det andra kvartalet. Fortfarande behövs dock åtgärder för att höja it-kompetensen. Det visar it-konsultbolagets Experis arbetsmarknadsbarometer. Många myndigheter vittnar även om att priserna för it-konsulter och -licenser blivit svåra att försvara.

– Just nu är det medarbetarens marknad inom stora delar av It-branschen. Rörligheten är hög och arbetsgivarna måste konkurrera om kompetensen. Det är glädjande att det finns många lediga jobb, men om branschen ska hänga med i utvecklingen behöver vi åtgärder för att övervinna kompetensbristen, säger Michael Egnell, Managing Director för Experis Sverige, i ett pressmeddelande.

Roligt men utmanande

Över hälften (53 procent) av de tillfrågade arbetsgivarna i it-branschen i Sverige förväntar sig att utöka arbetsstyrkan under årets andra kvartal, medan 14 procent tror att arbetsstyrkan måste minska. Detta ger en sammanlagd så kallad sysselsättningstrend på +39 procent. Globalt är denna siffra +34 procent.

Samma mätetal för alla branscher i undersökningen i Sverige är +14 procent vilket motsvarar ett tapp på 7 procentenheter jämfört med vad respondenter trodde inför första kvartalet 2024.

– Det är roligt att it-branschen står sig väl trots konjunkturläget, men för att kunna rida på den vågen måste det finnas rätt kompetens att tillgå. Svårigheten att rekrytera och behålla specifik kompetens riskerar att bli en bromskloss som gör att Sverige hamnar på efterkälken. Det blir allt viktigare för arbetsgivarna att satsa på intern utveckling och utbildning för att kunna möta organisationens behov, säger Michael Egnell.

Tufft för Skatteverket

Samtidigt som Experis rapport pekar på angenäma utmaningar för it-branschen, är tongångarna något annorlunda för it-avdelningarna på myndigheter som Skatteverket, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, där konsulter kan behöva fasas ut om inte priserna sänks. Det rapporterar Computer Sweden.

– De konsulter vi har vill vi gärna ha kvar; vi tycker de är duktiga. Men vi ser gärna att de sänker kostnaderna. Alternativet är att vi säger upp dem på en månads varsel och anställer någon annan, säger Peder Sjölander, CIO, Skatteverket, till nyhetssajten.  

Även licenser börjar bli för dyra för myndigheten.

– Licenserna blir dyrare och överstiger uppräkningen nästan för varje avtal. Om vi räknar med fem procents inflation så höjs de med 20 till 30 procent – det är svårt att svälja. Så vi tittar också på den interna licensanvändningen för att på så sätt sänka kostnaderna, säger han.

13 mars 2024Uppdaterad 15 mars 2024Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng