Foodora börjar leverera mat med drönare

Bild På En Foodora Drönare

Foto: Tele2.

Foodora har aviserat att man börjar leverera mat med hjälp av IoT och 5g-uppkopplade drönare. Leveranserna inleds i vår på Värmdö utanför Stockholm, och på sikt är målet att expandera till fler områden runtom i Sverige. Tele2 står för 5g-tekniken. 

– Det här markerar starten för en ny era för hur människor kan få leveranser och vi tror vi kommer se fler användningsområden i andra branscher. För Tele2 är partnerskapet med Foodora ett exempel på hur vi kan använda 5G-uppkoppling och vår tekniska expertis för att stötta utvecklingen av våra kunders affärsmodeller, säger Stefan Trampus, chef för företagsaffären på Tele2.

Nu lanseras Foodora Air, en flotta av eldrivna drönare som kommer att leverera mat från ett antal restauranger på Värmdö.

Drönarna är utvecklade av bolaget Aerit, har en räckvidd på 21 kilometer och släpper endast ut 2 gram koldioxid per kilometer. Tele2 kommer att leverera kontinuerlig uppkoppling av drönarna baserat på 5g och IoT-teknologi. 

– Teknik och uppkoppling har potential att bryta många av de begränsningar som idag finns i glesbygd där tillgång till olika tjänster och produkter minskat i takt med den kraftiga urbaniseringen, säger Stefan Trampus.

Vill expandera till fler orter

Där det finns möjlighet kommer leveranserna fram till kundernas tomt eller trådgård och hissas ner med en vajer från luften. Leveranserna inleds i maj på Värmdö. På sikt är målet att expandera till fler områden i Sverige så att fler orter ska kunna få tillgång till samma service som i storstäderna.

– Vi är stolta över att vara de första i Europa att lansera drönarleveranser på riktigt och vi är glada över att ha Tele2 och Aerit som partners i denna spännande resa. Snabba hemleveranser är en demokratisk fråga enligt mig, var man är befinner sig i landet ska det vara möjligt att få det man behöver snabbt som exempelvis mediciner, mat eller dagligvaror. det ska inte bara vara tillgängligt för människor som valt att bosätta sig i storstäderna, säger Daniel Gustafsson Raba, logistikchef Foodora.

14 mars 2024Uppdaterad 14 mars 2024Reporter Fredrik Adolfssondrönare

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng