EU inleder sin första DMA-granskning – Apple, Meta och Google under lupp

Bild På Eu Flagga Och Mobil Med Appar

Foto: Adobe stock

EU-kommissionen har meddelat att man startar sin första Digital Markets Act-utredning. Bolagen som misstänks inte leva upp till reglerna är Google-ägaren Alphabet, Meta och Apple. 

EU:s Digital Markets Act (DMA) trädde i kraft den 7 mars i år och har som mål att skapa mer rättvisa marknader. Det ska man få genom att så kallade “gatekeepers”, digitala plattformar med mycket kontroll över den digitala ekonomin, inte agerar konkurrenshämmande. 

Nu står det klart att Googles moderbolag Alphabet, Apple och Meta blir de första att DMA-granskas av EU. Sammanlagt handlar det om fem formella undersökningar. 

"Går inte ihop med hur lagen är skriven"

I Apples fall kretsar utredningarna kring App Store och Safari, när det kommer till Alphabet ska företagets regler för Google Play samt inställningarna för Google Sök granskas, och gällande Meta ska man se över bolagets “betala eller ge samtycke”-modell. 

– Det sätt som Apple och Alphabet har infört reglerna i DMA om anti-styrning verkar inte gå ihop med hur lagen är skriven. Apple och Alphabet fortsätter att kräva avgifter och ändå begränsa styrningen, säger konkurrenskommissionären Margrethe Vestager på en presskonferens.

EU-kommissionen kommer att genomföra och avsluta sina utredningar inom 12 månader. 

Om EU anser att lagstiftningen inte har följts tillräckligt kan de berörda bolagen få dryga böter. Vid upprepade förseelser kan bötesbeloppen landa på upp till 20 procent av bolagens globala omsättning.

26 mars 2024Uppdaterad 26 mars 2024Reporter Fredrik AdolfssonEU

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng