Elon Musk stämmer OpenAI: "Prioriterar inte mänsklighetens bästa”

Bild På Sam Altman Och Elon Musk

Elon Musk anser att OpenAI sätter vinst före mänsklighetens bästa i bolagets utveckling av AI-teknologier. Därför stämmer Testa-grundaren nu OpenAI.

Elon Musk anser att OpenAI brutit mot den överenskommelse som ingicks när Musk hjälpte vd:n Sam Altman och medgrundaren Greg Brockman att dra igång OpenAI 2015. Techmiljardären skriver att han hjälpte till att starta OpenAI för att bolaget skulle bygga AI-lösningar som “främjar mänskligheten”. 

Nu menar Musk att bolaget prioriterar vinst framför mänsklighetens bästa. Därför har Musk skickat in en stämningsansökan till en domstol i San Francisco. 

I sin stämningsansökan hävdar Elon Musk att OpenAI:s källkod har blivit sluten och att bolaget blivit “ett dotterbolag till världens största techbolag: Microsoft”. 

“Under sin nya styrelse utvecklar man inte bara, utan förfinar även, en AGI (artificiell generell intelligens) för att maximera vinsten för Microsoft, snarare än för mänsklighetens bästa.” 

Elon Musk skriver vidare att koden till GPT4 endast är tillgänglig för OpenAI, och att bolaget borde återgå till en öppen källkod. Han hävdar även att techbolaget och Microsoft borde stoppas från att använda teknologin för att göra vinster. 

Microsoft har investerat 13 miljarder dollar i OpenAI, och äger 49 procent av bolaget. Elon Musk lämnade OpenAI:s styrelse 2018. 

1 mars 2024Uppdaterad 1 mars 2024Reporter Fredrik AdolfssonAI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng