Digital motorväg mellan Luleå och Berlin klar

Bild På Bilar På Autobahn

Foto: Adobe stock

En “digital autobahn” som kopplar samman Tyskland och Norden är nu färdigbyggd. Fiberkabeln kommer att addera kapacitet för dataöverföring motsvarande dagens samlade internettrafik i hela Norden. 

Fiberkabeln sträcker sig mellan Berlin och Luleå och hade en sammanlagd projektbudget på en halv miljard kronor. Arbetet har pågått i tre år men är nu färdigt, efter att kablarna har sammanförts med varandra i havet utanför Skånes östkust. 

Genom den nya “digitala motorvägen” ökar kapaciteten för dataöverföring motsvarande dagens totala internettrafik i hela Norden.

– Digital infrastruktur blir viktigare och viktigare. Det behövs digital infrastruktur som är säker och alltid tillgänglig, säger Patrik Gylesjö, projektansvarig vid företaget Global Connect, till SVT Nyheter. 

Placerad under havsbotten

Sträckan mellan Tyskland och Bornholm har varit svår att dra kabeln på då man har behövt ta bort gammalt krigsmateriel på botten och se till så att inte arkeologiska fynd förstörs. 

För att kabeln inte ska kunna gå sönder är den nedsänkt under havsbotten, vilket också ska öka säkerheten för Nordens digitala infrastruktur.

19 mars 2024Uppdaterad 19 mars 2024Reporter Fredrik Adolfssoninternet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng