AI-program blir medicinska sekreterare på Gotland

Aichattbot Och Annan Kod På Skärm; Ai, Vård, Medicinsk Sekreterare

Ett AI-baserat program ska hjälpa läkarna på Gotland att skriva journaler. Detta innebär att cirka 20 tjänster troligen försvinner. Det rapporterar Sveriges Radio.

En majoritet av läkarna på Gotland ska inom drygt ett års tid gå över till ett AI-program som läser av tal och gör om tal text direkt. Det rapporterar Sveriges Radio.

En av fördelarna blir för patienter som får lättare kan läsa sina journaler. 

– Tekniken har funnits i massor av år men idag har den blivit enkel att hantera. Det innebär att vi ganska snabbt kan läsa texten som läkarna skriver, istället för att vänta ett antal dagar på att det ska bli nedskrivet. Men jag tror också vi ska vara transparanta och ärliga med att om arbetsuppgifter försvinner behöver vi inte heller lika mycket resurser, säger Gotlands sjukvårdsdirektör Marie Loob.

Medicinsk sekreterare

En medicinsk sekreterare jobbar med administrativa arbetsuppgifter inom vårdsektorn, till exempel på en vårdcentral eller ett sjukhus. Arbetsuppgifterna varierar beroende på arbetsplatsen, men kan till exempel innebära medicinsk dokumentation, remisshantering och diagnosklassificering.

Källa: Allastudier.se

20 tjänster kan försvinna

Enligt Marie Loob är denna förändring till följd av AI-programmen något som sker i hela landet. Hennes bedömning är att antalet medicinska sekreterare kan minska med cirka 20 tjänster. Och i veckan fick Gotlands drygt 80 medicinska sekreterare den informationen.

– Alla är väl alltid lite oroliga när det diskuteras eventuella neddragningar eller besparingar. Men medicinska sekreterare skulle också sägas upp när datoriseringen kom, och det resulterade ju inte i betydligt färre tjänster. Vi medicinska sekreterare gör ju även andra saker utöver att skriva. Jag tänker att vi drar igång med detta och ser, säger Inger Larsson.

22 mars 2024Uppdaterad 26 mars 2024Reporter Tim LeffleraiFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng