AI och påskliljor ska ta upp kampen mot Alzheimers sjukdom

Bild På Påskliljor

Foto: Adobe stock

Galantamin används mot Alzheimers sjukdom och andra demensformer. Ämnet utvinns från påskliljor och processen är dyr, tidskrävande och komplicerad. Nu har forskare i USA utvecklat en AI-baserad metod där man på ett billigare och mer pålitligt sätt ska kunna ta fram galantamin. 

Ämnet Galantamin förekommer i låg koncentration i påskliljor. Tillgången till ämnet påverkas  därmed av tillgången på påskliljor, vilket gör ämnet dyrt. Galantamin kostar ungefär en halv miljon kronor per kilo. Därutöver kan det vara komplicerat och ta tid att utvinna läkemedlet.  

Genom att använda AI har forskare i USA utvecklat en metod där man på ett mer tillförlitligt och mindre kostnadskrävande sätt ska kunna ta fram galantamin via genetiskt modifierade bakterier. 

Optimera effektivitet hos enzym

För att ta fram galantamin krävs ett antal enzym. Här har AI och biosensorer använts för att optimera effektiviteten hos ett av de enzym som behövs. Det resulterade till slut i ett enzym som gav 60 procent högre utbyte, hade dubbelt så hög aktivitet och som gav en tredjedel så mycket biprodukter som påskliljans egna enzym.

För att bilda galantamin krävs dock flera komponenter. I dagarna har några andra forskare identifierat flera viktiga enzym som krävs för galantaminproduktion. Så nu fortsätter forskningen med målet att kunna tillverka galantamin i kommersiell skala med hjälp av bakterier, AI och biosensorer. 

27 mars 2024Uppdaterad 27 mars 2024Reporter Fredrik AdolfssonAI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng