VR-glasögon skapar trygghet för barn inför operation

Tre Sjuksköterskor Och Ett Barn Med Vr Glasögon I En Sjukhussäng; Vr, Region, Skåne

Sjuksköterska Fanny Köhler Alvén och specialistsjuksköterska Katarina Andersson på Skånes universitetssjukhus. Foto: Skånes universitetssjukhus

Tryggheten ökar och användandet av lugnande medicin kan komma att minska. Det är resultaten när Skånes universitetssjukhus låter barn använda VR-glasögon för att minska deras rädsla inför operationer.

– Vi har snabbt sett väldigt fina resultat, säger Katarina Andersson, specialistsjuksköterska med särskilt ansvar för barn med uttalad sjukhusrädsla eller som har neuropsykiatriska funktionshinder. 

När barn ska få högspecialiserad vård för komplexa sjukdomar behöver de ofta ta prover, få plastslangar i armen, opereras eller gå igenom svåra undersökningar. Tidigare har sjuksköterskor försökt förbereda och distrahera barnen inför detta genom exempelvis lek, bokläsning eller spel på surfplattor. Om detta inte fungerat har lugnande läkemedel eller lustgas använts. 

Slipper biverkningar

Men sedan i höstas har Skåne universitetssjukhus testat ett nytt sätt att lugna ner barnen: VR-glasögon. 

– Barn som inte behöver ta lugnande mediciner eller lustgas slipper biverkningar som yrsel och illamående. Det allra häftigaste är att forskning visar att de barn som är mindre rädda innan ingreppet har mindre ont efteråt, säger Fanny Köhler Alvén, sjuksköterska på Skånes universitetssjukhus. 

"Märker inte sticken"

VR-glasögonen är specifikt framtagna för vården och kan styras med endast en hand. Därmed kan personal exempelvis ta blodprov på barnets ena hand, medan den andra handen används till att styra spelet. 

– Samtidigt är vi tydliga med att förklara vad vi gör. Men när barnen spelar med glasögonen märker de oftast inte av sticken och blir därför inte lika rädda, säger Katarina Andersson. 

Det finns olika sorters VR-spel för yngre och äldre patienter. Där de yngsta barnen kan leka med enhörningar kan de äldre istället kasta vattenballonger på fiskmåsar, eller något helt annat. 

– Barnen vill inte sluta spela. Det är svårt att få av dem glasögonen och många vill spela tills de är inne i operationssalen. Några har blivit yra av spelen, andra behöver se vad som händer runt omkring. Men för de allra flesta fungerar spelen som en rolig avledning.

29 februari 2024Uppdaterad 29 februari 2024Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Skånes universitetssjukhus

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng