Världsrekord för Uppsala universitets solceller

Solceller På Ett Tak; Uppsala Universitet, Forskning, Hållbarhet

23,46 procent. Så mycket solljus kan de senaste så kallade CIGS-solcellerna från Uppsala universitet omvandla till elektrisk effekt. Det är ett nytt världsrekord enligt det oberoende mätinstitutet Fraunhofer ISE. 

– De mätningar som vi själva gjort på den här solcellen och andra solceller gjorda i närtid är inom felmarginalen för den oberoende mätningen. Mätningen kommer också att användas för en intern kalibrering av våra egna mätmetoder. Även om det var ett bra tag sedan vi hade cellrekordet har vi ofta legat precis bakom de bästa resultaten och självklart finns det fler aspekter som spelar roll, till exempel möjlighet att skala upp till storskalig process, där vi alltid legat i framkant, säger Marika Edoff, professor i solcellsteknik vid Uppsala universitet och ansvarig för den nya studien, i ett pressmeddelande.

Konkurrenskraftigt alternativ

CIGS står för Copper Indium Gallium Selenide och är de olika lagren i CIGS-solceller. CIGS-solceller tillhör en av de tre vanligaste typerna av solceller. CIGS är själva lagret som absorberar solljuset, och detta lager behandlas också med bland annat natrium och rubidium-flourid för att effektivisera elektron-separationen.

Det är just sammansättningen av koppar, indium, gallium och selen tillsammans med rubidium- och natrium-tillsatserna som är avgörande för hur mycket solljus som kan omvandlas till elektrisk effekt.

– Vi visar i vår studie att CIGS-tunnfilmsteknik är ett konkurrenskraftigt alternativ som ensam solcell, säger Marika Edoff.

Nya tillämpningar

Uppsala universitets nya världsrekord är uppmätt av det oberoende mätinstitutet Fraunhofer ISE i Tyskland. Det förra energiomvandlings-världsrekordet var 23,35 procent och hölls av Solar Frontier i Japan.

– Att vi nu har världsrekordet betyder mycket för både Uppsala universitet och First Solar European Technology Center. För CIGS-tekniken, som är känd för sin höga stabilitet, innebär också världsrekordet ett alternativ för nya tillämpningar, till exempel i tandemsolceller. Det är viktigt för våra forskarkollegor runt om i världen. Vår förhoppning är att analysen av materialet och de elektriska egenskaperna kan utgöra basen för ytterligare förbättringar av prestanda, säger Marika Edoff.

Branschmålet inom solcellsforskningen är att överstiga en verkningsgrad på 30 procent, till rimliga produktionskostnader.

26 februari 2024Uppdaterad 26 februari 2024Reporter Tim LefflerhållbarhetFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng