Världsomspännande deklaration för bättre cybersäkerhet signerad

En Halv Jordglob Med Lite Connectionlinjer Dragna Mellan Länder; Säkerhet

Länder som Storbritannien, Frankrike och flera av deras allierade vill tillsammans med it-bolag som Microsoft och Meta, upprätta internationella riktlinjer för ansvarsfull användning av spionprogram i ett försök att stoppa spridningen av hackarverktyg.

Deklarationen, eller riktlinjerna, presenterades och signerades i början av veckan av ett dussin länder och företag på en konferens i London. Det rapporterar bland andra Politico.eu. Bland annat vill man stävja vad man menar är en okontrollerad spridning av olika typer av intrångsverktyg på internet och begränsa användningen av dessa.

– När hotet från skadlig användning av cyberverktyg växer är det avgörande att samarbeta med likasinnade partners för att ta itu med ett problem som inte tar landsgränser i beaktning, förkunnade Storbritanniens biträdande premiärminister Oliver Dowden under konferensen, rapporterar Computerweekly.

Vill avskräcka ansvarslöst beteende

Premiärministerns Cabinet Office har meddelat att även om cyberintrångsverktyg har en legitim roll i att stödja nationell säkerhet och brottsbekämpning, finns det ett behov av att "avskräcka ansvarslöst beteende" och "förbättra ansvar och tillsyn" av kommersiella övervakningsverktyg.

Som exempel hänvisar undertecknarna bland annat till det israeliska spionprogrammet Pegasus, som från början utvecklat av cybervapenföretaget NSO Group, men som spridits och missbrukats i hackerkampanjer. Något som kartlades 2021 inom det som kallades för Pegasus-projektet.

Utöver Storbritannien och Frankrike har många av EU:s medlemsländer, exempelvis Belgien, Grekland, Italien och Polen, samt USA och Afrikanska unionen, skrivit under deklarationen. Även stora it- och techbolag såsom Google, Meta och Microsoft står bakom förslaget.

7 februari 2024Uppdaterad 7 februari 2024Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng