Undersökning: Svenskar allt mer beskyddande av sin personliga data

Bild På Folk Som Går På Stan

Foto: Adobe stock

Andelen svenskar som nyttjar krypterade meddelandetjänster har fördubblats under det senaste året. Samtidigt uppger sju av tio att de har avstått från en digital tjänst för att dess användarvillkor inkräktar för mycket på ens personliga integritet. Det visar en ny undersökning.

— Vi kan se att allt fler tar till åtgärder för att skydda sig mot datainsamling, och att detta minskar oron för att ens information ska användas på ett otillbörligt sätt, säger Lukas O Berg, vd på Insight Intelligence, företaget som tagit fram undersökningen. 

En riksomfattande undersökning om svenskarnas digitala integritet har genomförts för tionde året i rad. I år visar undersökningen att allt fler är måna om att skydda sin data. 

Krypterade meddelandetjänster

Andelen som använder krypterade meddelandetjänster har ökat från 11 procent 2023 till 25 procent i år. Andelen respondenter som avvisar cookies i år jämfört med 2023 har vuxit med 12 procent. 

Därtill uppger sju av tio att de har avstått från att använda en digital tjänst på grund av att användarvillkoren inkräktat för mycket på ens personliga integritet. 

9 procent positiva till datainsamling

Endast 9 procent ser positivt på insamlingen av personlig information i samhället, den lägsta siffran i undersökningens historia. Sedan 2017 är detta en minskning med 17 procentenheter. 

Undersökningen är gjord av Insight Intelligence i samarbete med IMY, Karlstads universitet, Malmö universitet och Dataföreningen Sverige. 

Fler siffror från undersökningen

  • 57 procent av svenskarna är positiva till polisens utökade möjligheter att avlyssna telefoner eller installera dold programvara för övervakning
  • Svenskar upplever BankID och Swish som de integritetsmässigt säkraste tjänsterna. Facebook och Tiktok upplevs mest osäkra. 
  • Allt fler svenskar är positiva till att dela personlig information digitalt inom vården.

29 februari 2024Uppdaterad 29 februari 2024Reporter Fredrik Adolfsson integritet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng