Statsstödda hackergrupper utvecklar sina cyberattacker med ChatGPT

Ryssland Kina Och Irans Flaggor

Foto: Adobe stock

Statssponsrade hackergrupper med koppling till Ryssland, Nordkorea, Kina och Iran använder språkmodeller som ChatGPT för att utveckla sina attacker. Verktygen används bland annat till att göra research kring potentiella mål, skapa skript och skriva phishingmejl. Det uppger Microsoft och OpenAI. 

Enligt ny forskning från Microsoft och OpenAI nyttjar hackergrupper generativa AI-verktyg som ChatGPT för att förfina sina cyberattacker, skriver The Verge.

Det rör sig om över 300 hackergrupper med koppling till bland annat Kina, Ryssland, Nordkorea och Iran, enligt Microsoft. 

Används på olika sätt

Strontium-gruppen, även kallad APT28, med koppling till rysk militär underrättelsetjänst använder språkmodeller för att bland annat förstå satellitkommunikationsprotokoll, skapa skript och få bättre koll på vanliga uttryck. 

Nordkoreanska gruppen Thallium har i sin tur använt generativ AI för att få fram information om nyrapporterade sårbarheter, hitta potentiella mål och skriva innehåll till phishingmejl. 

Kinesiskt statsstödda hackare använder stora språkmodeller för research, skriptning, översättningar och för att förbättra sina befintliga verktyg. 

Microsoft och OpenAI uppger nu att man stängt ner alla konton som är kopplade till hackergrupperna, och man fortsätter arbeta med att spåra och störa hackarnas aktiviteter. 

15 februari 2024Uppdaterad 15 februari 2024Reporter Fredrik Adolfssongenerativ AI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng