Snittkostnaden för cyberattacker fördubblas – uppe på 14 miljoner 2023

Bild På Svenska Sedlar

Foto: Mostphotos

Kostnaden för att drabbas av en cyberattack fördubblades under 2023 och överstiger nu 14 miljoner kronor, visar en ny undersökning från Dell. Därtill svarar över hälften av de deltagande it-cheferna att man under året drabbades av en cyberattack eller incident som förhindrade dataåtkomst.

1500 it-chefer globalt har deltagit i den nya undersökningen Dell Technologies Global Data Protection. Den visar att nio av tio it-chefer upplevde it-störningar under året som gick och att externa säkerhetsintrång var den vanligaste orsaken till dataförluster eller systemavbrott. 

Av verksamheterna som drabbades av cyberattacker uppgav 55 procent att hackare fick tillträde via användare som antingen klickat på skadliga länkar, exponerat sina användaruppgifter eller fått sina mobiler hackade.

Att drabbas av en cyberattack blir också allt mer kostsamt. Under 2023 fördubblades den genomsnittliga kostnaden från en cyberattack-relaterad händelse till i genomsnitt 14,6 miljoner kronor, från 6,8 miljoner år 2022. 

Betalning av lösensummor

När det gäller ransomwareangrepp tror 74 procent av världens it-chefer att de skulle få tillbaka sin data om de betalade lösensumman. Dessutom tror 66 procent att de inte kommer att attackeras igen om de betalar angriparna. 

Dock svarar endast 28 procent av verksamheterna som drabbats av ransomware och haft ransomware-försäkring att de fick full ersättning. Detta beror bland annat på att de inte kunnat uppvisa ett tillräckligt gott skydd eller att det aktuella scenariot inte medgav full betalning från försäkringen. 

It-cheferna som deltog i undersökningen hade i genomsnitt 26 timmars oplanerade driftstopp under 2023 och förlorade 2,45 TB data. 

21 februari 2024Uppdaterad 21 februari 2024Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng