Smartphonemarknaden växer på nytt – AI-funktioner lockar

Bild På Personer Med Sina Telefoner Tagen Underifrån

Den globala smartphoneförsäljningen kommer att växa med 2,8 procent i år och nå 1,2 miljarder enheter. Var sjunde såld telefon kommer att erbjuda inbyggda AI-funktioner, skriver IDC i en ny rapport. 

Under de senaste sju åren har den globala smartphonemarknaden minskat sex gånger. I år förväntas marknaden växa igen. Analysfirman IDC spår en försäljning av 1,2 miljarder enheter i år, en ökning med 2,8 procent jämfört med förra året. 

Tillväxten förväntas sedan fortsätta med cirka en procent årligen fram till 2028. Även om försäljningen fortfarande inte når upp till nivåerna som var innan pandemin, tror IDC att botten har nåtts och att marknaden nu börjar återhämta sig. 

– Trots att det är en fortsatt utmanade makroekonomisk tillvaro, ser vi att flera olika sorters enheter kommer att öka sina försäljningssiffror, däribland även datorer. Smartphones kommer för majoriteten att vara den mest grundläggande enheten. Dock kan tillväxten dämpas en aning av rådande prisökningar och mobilens förbättrade kvalitet vilket förlänger dess livscykel, säger Ryan Reith på IDC. 

AI-funktioner och vikbara smartphones

IDC spår även ett genombrottsår för telefoner med inbyggd AI. Analysfirman tror att 170 miljoner smartphones som säljs i år erbjuder inbyggda AI-funktioner. Detta är en sjundedel av alla telefoner som säljs. 

Värt att nämna är även att IDC tror att försäljningen av vikbara smartphones kommer att öka med 37 procent under året. Detta skulle innebära att 25 miljoner vikbara telefoner kommer att säljas i år.

26 februari 2024Uppdaterad 26 februari 2024Reporter Fredrik Adolfssonmobil

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng