Så får Umeå Energi en jämställd it-avdelning

Umeå Energi

Anna Wedholm, kompetenschef it på Umeå Energi. Foto: Mostphotos, Umeå Energi

Umeå Energi vill locka fler kvinnor till sin it-avdelning. För att lyckas har man vässat kommunikationen utåt, börjat synas på universitet och jobbat mer med den interna kulturen. Ett arbete som verkar ge resultat, av de 23 senast anställda är 14 kvinnor.  

Umeå Energi vill få in fler kvinnor till sin it-avdelning. För att lyckas har man vässat kommunikationen utåt, börjat synas på universitet och jobbat mer med den interna kulturen. Ett arbete som verkar ge resultat, av de 23 senast anställda är 14 kvinnor.  

När Nyckeltalsinstitutet kartlade Jämställdhetsindexet (Jämix) för 2022 placerade sig Umeå Energi som en av de främsta arbetsgivarna i Sverige. Något som energi- och kommunikationsbolaget ser som ett resultat av att ha jobbat systematiskt med jämställdhetsfrågan under de senaste åren. 

Nu arbetar Anna Wedholm, kompetenschef it på Umeå Energi sedan i juni, för att öka jämställdheten även på it-avdelningen. Något som redan har gett resultat. 

– Vi ska expandera vår it-avdelning kraftigt den kommande perioden. Nyligen har vi rekryterat 13 personer varav åtta är kvinnor. Och i höstas anställde vi tio nya personer, varav sex är kvinnor.

– Och vi är inte klara här. När vi anställt färdigt lär 70 procent av de nyrekryterade medarbetarna vara kvinnor. Dessförinnan var endast sex av sammanlagt 28 anställda på vår it-avdelning kvinnor, så det är en viss skillnad.

"Lyfts fram för få kvinnliga förebilder"

Att Umeå Energis it-avdelning lyckas attrahera kvinnor just nu kan ha många anledningar, enligt Anna Wedholm. Bland annat kan det bero på kommunikationen utåt och ringar på vattnet från den tidigare jämställdhetsutmärkelsen.

– I våra jobbannonser har vi mig på framsidan, vilket kan leda till att kvinnor känner en viss tillhörighet. Detta ska inte underskattas då det lyfts fram för få kvinnliga förebilder inom it. 

– Umeå Energi är en känd och uppskattad arbetsgivare i Västerbotten. Vi är en samhällsutvecklare som är med och driver den gröna energiomställningen i regionen, vilket jag tror är något som lockar.

Om ditt företag eller organisation vill få in fler kvinnor till er it-avdelning är det viktigt att skapa miljöer som gör det attraktivt för kvinnor att vända sig till er, enligt Anna Wedholm.

– Det handlar om vilket arbete ni gör internt, vad kulturen präglas av, bemötanden och vilka interna forum som finns. Merparten av alla företag och it-avdelningar vill ha fler kvinnor, men man måste arbeta praktiskt för att lyckas med det. 

Sluta med bortförklaringar

Ett annat sätt är att sluta komma med bortförklaringar och istället öka synligheten på universitet och högskolor, menar hon. 

– Andelen kvinnor på ingenjörsutbildningar ökar varje år, men det finns fortfarande en uppmålad bild av att det inte finns några kvinnor. Det stämmer inte, utan handlar om att folk inte anstränger sig för att hitta oss. Besök ert lokala universitet och förklara för studenterna varför de borde söka sig till den här föränderliga branschen, och varför ni är en bra arbetsgivare. 

– Att jämna ut könsskillnaderna inom it borde ligga i allas intresse, och det här ser jag som ett gemensamt ansvar för alla i företagsvärlden.

5 februari 2024Uppdaterad 7 februari 2024Reporter Fredrik Adolfssonjämställdhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng