Region Västerbotten raderar Tiktok från 5 000 tjänstetelefoner

Person På Sjukhus Med Mobil I Handen; Tiktok Symboler; Säkerhet, Region

Riskerna runt säkerhet är skälet till att Region Västerbotten i veckan raderat sociala medie-appen Tiktok från ungefär 5 000 tjänstetelefoner. Framöver kan fler appar förbjudas med liknande motivering.

 

– Anledningen är att Tiktok brett samlar in data som kan föras över till kinesiska myndigheter, säger Johannes Hörnberg, CIO och verksamhetschef för centrum för informationsteknik och medicinsk teknik, Region Västerbotten, till tidningen Folkbladet.

Regelbundna utvärderingar

Region Västerbotten håller just nu på att kartlägga vilka appar som kan vara riskfyllda ur en säkerhetssynpunkt, och under våren kommer appar successivt att spärras och tas bort från regionens cirka 5 000 tjänstetelefoner.

– Vi har ett ansvar för säkerheten för alla regionens anställda och hela regionens it-säkerhet och informationssäkerhet, där vi regelbundet gör utvärderingar, säger Johannes Hörnberg.

Tiktok säkerhetsrisk

Tiktok är just nu under EU:s lupp på grund av eventuella brister med att bland annat skydda minderåriga, och har tidigare misstänkts läcka personuppgifter till Kina.

– Den har pekats ut som en säkerhetsrisk eftersom den samlar in data som kan föras över till utländska myndigheter, säger Johannes Hörnberg.

Till Folkbladet säger Johannes Hörberg att man just nu inte tittar på att ta bort appar som Facebook eller Instagram, men att läget kan förändras om det finns tecken på att det sprids data även från dessa appar till utländska myndigheter.

22 februari 2024Uppdaterad 11 april 2024Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng