Polisen slår till mot Lockbit – världens största ransomwaregrupp  

Bild På Hackad Dator Och Svensk Polis Razzia

Foto: Adobe stock, Mostphotos

Svensk polis har ihop med brottsbekämpande myndigheter från nio andra länder tagit ner Lockbit – världens mest aktiva ransomwaregrupp. Polisen har beslagtagit Lockbits infrastruktur och flera personer har gripits eller åtalats.

– Detta är ett viktigt steg i kampen mot cyberbrottsligheten. Involverade myndigheter har lagt mycket tid och resurser på denna operation och det har visat sig lönsamt. Det är en stor framgång att se personer identifieras och gripas för denna typ av brottslighet och dessutom lyckas kartlägga och ta ner infrastruktur, säger Björn Eriksson, chef för komplexa cyberbrott vid polisens nationella operativa avdelning, Noa, via ett pressmeddelande. 

Lockbit är den hackergrupp som står bakom flest ransomwareattacker i världen. Gruppen har enligt polisen orsakat skador för miljarder euro. 

Nu har ransomwaregruppen fått se sin infrastruktur beslagtagen i en operation som bedrivits under namnet Cronos. 34 servrar i åtta länder har stängts ner, 14 000 användarkonton har identifierats för nedstängning och 200 kryptoplånböcker har frusits. 

Två personer med koppling till Lockbit har gripits i Polen och Ukraina. Därutöver har tre internationella arresteringsorder utfärdats och fem personer har åtalats av franska och amerikanska myndigheter.

21 utredningar med svenska drabbade verksamheter

Den svenska polisen har genomfört 21 utredningar med svenska verksamheter som drabbats av Lockbit. Dessa verksamheter har enligt polisen kunnat bidra med värdefull information om attackerna. 

– Stora delar av denna operation bygger på information från brottsutsatta som har polisanmält. Det påvisar vikten av att alla som blir utsatta för cyberbrott polisanmäler och delger polisen bevisning så snabbt som möjligt för att vi inte ska förlora tid. En nedlagd utredning i Sverige betyder inte att anmälan och bevisinsamlingen varit förgäves, eftersom utredningen oftast fortsätter i det internationella samarbetet där möjligheten att gripa förövarna finns, säger Björn Eriksson.

Operation Cronos har letts av brittiska National Crime Agency och har samordnats på europeisk nivå av Europol. National Crime Agency har samarbetat med brottsbekämpande myndigheter i Sverige, Tyskland, Frankrike, Nederländerna, USA, Schweiz, Australien, Kanada och Japan.

20 februari 2024Uppdaterad 20 februari 2024Reporter Fredrik Adolfssonransomware

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng