Öppet brev till världens ledare: Agera mot klimatkrisen och AI-hotet

Bild På Ban Ki Moon Branson Och Tegmark

Ban Ki-Moon, Richard Branson och Max Tegmark. Foto: Flickr @World Bank Photo Collection, Wikimedia Commons.

En mängd kända profiler såsom Richard Branson, Ban Ki-Moon och Max Tegmark kräver att världens ledare tar till åtgärder för att hantera ökade risker kring klimatkrisen, pandemier, kärnvapen och AI.

De kända profilerna har skrivit under ett öppet brev som släpptes under torsdagen av organisationen The Elders, en internationell icke-statlig organisation grundad av Nelson Mandela och Richard Branson för att adressera mänskliga rättighetsfrågor. 

I brevet uppmanar man världens ledare att göra mer för att motverka klimatkrisen, pandemier, kärnvapen och hotet från AI. 

Svensken Max Tegmark säger till CNBC att artificiell intelligens i sig inte är ond, men det är ett verktyg som kan leda till allvarliga konsekvenser ifall det får utvecklas snabbt i fel händer. 

Säkerhetskonferens i München

Brevet släpptes innan säkerhetskonferensen i München som inleds idag den 16:e februari. Där ska regeringsrepresentanter, militära ledare och diplomater diskutera internationell säkerhet i ljuset av Rysslands invasion av Ukraina och kriget mellan Israel och Hamas. Max Tegmark kommer att delta på konferensen för att föra fram budskapet. 

Utöver Richard Branson, Ban Ki-Moon och Max Tegmark återfinns även Charles Oppenheimer, fysikern Robert Oppenheimers barnbarn, bland personerna som signerat brevet. 

16 februari 2024Uppdaterad 19 februari 2024Reporter Fredrik AdolfssonAI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng