MSB upphandlar 5G-nät från Ericsson – ska stärka Sveriges totalförsvar

MSB 5G

MSB har upphandlat ett 5G-kärnnät från Ericsson. Nätverket blir en central del av kommunikationssystemet Rakel G2 som ska göra att bland annat polis, brandkår, akutsjukvården och försvarsmakten kan samarbeta mer effektivt med säker och snabb uppkoppling.

– En förutsättning för samarbete inom totalförsvaret är tillgången till ett robust, modernt och dedikerat kommunikationssystem. En investering i ett sådant system stärker inte bara Sveriges förmåga att dagligen samarbeta och leda verksamhetskritiska insatser, men även under potentiellt storskaliga kriser, säger Ronny Harpe, verksamhetschef Rakel och ledningssystem på MSB. 

Ericsson-nätet som MSB upphandlat är ett så kallat kärnnät, och blir en central del av det statligt kontrollerade radionätet Rakel G2. Kommunikationssystemet Rakel G2 utvecklas just nu och ska göra att polis, brandkår, akutsjukvården och försvarsmakten kan samarbeta mer effektivt med säker och snabb uppkoppling för röstsamtal, data, bilder och video. 

– Genom att tillhandahålla Ericssons senaste 5G-teknologi stödjer vi MSB:s uppdrag att stärka Sveriges totalförsvar. 5G är den mest mångsidiga tekniken för att möta högt ställda krav på säker och snabb kommunikation av ljud, data, bild och video, säger Jenny Lindqvist, chef för marknadsområde Europa & Latinamerika, Ericsson. 

Kompletterar Rakel

Till en början kommer Ericssons kärnnät för 5G att komplettera MSB:s nuvarande kommunikationssystem Rakel, som idag används av fler än 650 myndigheter och organisationer, exempelvis polis, tull, kustbevakning och räddningstjänst. 

Implementeringen av Ericssons nya 5G-kärnnät inleds i år.

13 februari 2024Uppdaterad 13 februari 2024Reporter Fredrik Adolfsson5G

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng