Kalmar kommun utsatt för rysk it-attack

Kalmar Slott Med En Genomskinlig Hacker Ovanpå; It Attack, Kommun, Akira

It-attackerna mot svenska verksamheter fortsätter. Kalmar kommun är det senaste offret, och enligt kommunen handlar det om samma ryska grupp som ligger bakom attackerna mot Tietoevry i januari. Händelsen är enligt kommunen polisanmäld.

Kalmar kommun har gått upp i stabsläge efter att ha drabbats av en attack som kommunledningen spår kan ta uppemot en vecka att komma till rätta med.

Enligt tidningen Barometern upptäcktes attacken tidigt under tisdagsmorgonen, och under förmiddagen har man gått igenom hur attacken har slagit mot verksamheten. Under eftermiddagen höll kommunen även en presskonferens där säkerhetschef Anna Flinck meddelade att händelsen polisanmälts. 

"Verksamheten rullar på 

– Vi har stängt ned våra interna system för att söka lindra attacken, vilket förstås påverkar vårt arbete. Men vi kan koppla upp oss mot molntjänster för att arbeta vidare, säger Kalmar kommuns kommunikationschef Nico Werge, till Sveriges Radio.

Barometern rapporterar att alltifrån digitala verktyg i skolan till patientjournaler i hemtjänsten har påverkats av attacken. Nico Werge säger till SVT att av totalt 384 system fungerar 281 stycken. Däremot är vissa kritiska system, såsom larm, medicinskåp och hissar i en del  fastigheter, enligt Nico Werge fortfarande i bruk.

Omsorgsverksamheterna är de som ska ha påverkats mest, men enligt Patrik Glasberg, förvaltningschef på omsorgsförvaltningen, har verksamheterna gått över till manuell journalföring, för vilket det finns "goda rutiner".

– Verksamheten rullar på bra nu, säger han till SVT.

Kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) förklarade under presskonferensen att kommunen förra året avvärjde 70 miljoner attacker. Något som kan ha varit till kommunens fördel under tisdagens attack.

– De senaste ett och ett halvt åren har vi lagt miljonbelopp på att öka vår it-säkerhet. Det har gjort att vi klarade förra årets attacker och att vi nu inte är helt utslagna, säger han till SVT.

Akira ligger bakom

Nico Werge säger till Barometern att det är den ryska hackergruppen Akira som ligger bakom. Det är samma grupp som låg bakom attackerna mot Tietoevry för några veckor sedan, då bland annat Filmstaden och Vellinge kommun påverkades.

6 februari 2024Uppdaterad 9 februari 2024Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Mostphotos, Wikimedia Commons

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng