Flygbolaget KLM minskar matsvinnet med AI 

Flygplansmat

Foto: Adobe stock

KLM har under en tremånadersperiod testat huruvida en AI-modell kan minska matsvinnet ombord på flygplanen. Och resultatet är lyckat: hela 63 procent mindre mat har gått till spillo. 

– Vi har stort fokus på att göra hela vår verksamhet mer hållbar och vi är väldigt nöjda med resultatet från samarbetet med Kickstart AI. Tack vare de förbättrade prognoserna har vi lyckats minska matsvinnet med 63 procent. Detta minskar även vikten ombord och därmed bränsleåtgången, säger Maria Hagelberg, ansvarig för hållbarhetsfrågor för Air France och KLM i Norra Europa, via ett pressmeddelande. 

Flygbolaget KLM använder AI för att räkna ut antalet måltider som behövs ombord. Detta gör man för att alla bokade passagerade inte dyker upp, och beroende på bokningsklass kan bortfallet variera mellan 3-5 procent. 

AI-modellen som KLM nyttjar heter Trays och lanserades av Kickstart AI förra året. Modellen förutspår antalet passagerare ombord baserat på historiska data. 

Minskat matsvinn med 63 procent

Flygbolaget har testat lösningen i tre månader och under perioden har matsvinnet minskat med hela 63 procent. Bolaget estimerar att man kommer att spara 111 ton måltider per år genom att nyttja tekniken.

9 februari 2024Uppdaterad 9 februari 2024Reporter Fredrik AdolfssonAI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng