Deepfake-CFO lurar bolag på 270 miljoner kronor

Gubbe Med Lång Nästa Med Mask; Deepfake, Ai, Hongkong

En anställd inom finanssektorn på ett multinationellt företag i Hongkong lurades under ett videomöte att betala ut närmare 270 miljoner kronor till någon som använde deepfake-teknik för att posera som företagets ekonomichef. 

 

Enligt Hongkongpolisen ägde bedrägeritillfället rum när en medarbetare lurades att delta i en videokonferens med vad han trodde var flera andra medarbetare, men som alla var så kallade deepfake-kopior. Det rapporterar CNN.

En deepfake är en AI-teknik som gör att en persons utseende och röst efterliknas med så pass hög precision att det kan vara svårt att avgöra om det är fejk eller inte.  

– I den flerpersonliga videokonferensen visade det sig att alla deltagare på mötet var fejkade, säger polischef Baron Chan Shun-ching till radiokanalen RTHK.

Från misstanke till överföring

Polisen vill varken berätta namnet på den anställde eller företaget, men förklarar för RTHK att medarbetaren blivit misstänksam efter att ha fått ett meddelande som påstods vara från företagets ekonomichef, baserad i Storbritannien. Inledningsvis misstänkte han att det kanske var ett försök till phishing, eftersom behovet om en hemlig transaktion diskuterades.

Men i och med att alla andra i mötet såg ut och lät precis som kollegor han kände igen, tog han enligt Hongkongpolisen inte sina misstankar på allvar. Och därför godkände han transaktionen på sammanlagt 200 hongkong-dollar, vilket motsvarar knappt 270 miljoner kronor.

Bedrägeriet upptäcktes först när den anställde senare kontrollerade med företagets huvudkontor.

Enligt Hongkongpolisen har sex gripanden gjorts den senaste tiden, som alla involverar bedrägerier med deepfak-teknik.

 

5 februari 2024Uppdaterad 5 februari 2024Reporter Tim LeffleraiFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng