Därför minskar elektronikförsäljningen i Sverige 

Mobiler Surfplattor

Foto: Adobe Stock

Försäljningen av hemelektronik minskade med 7 procent under 2023 i Sverige. Datorer och surfplattor minskade mest, medan spelkonsoler är den enda produkten som ökade i försäljning. Detta visar Elektronikbranschens Snabbindex. 

– Det har varit ett tufft år för branschen och för konsumenterna. Dyrare boende, energi och mat lämnar mindre kvar till annat, säger Pernilla Enebrink, vd på Elektronikbranschen.  

Försäljningen av datorer minskade med hela 32 procent. Där ingår även stationära datorer och gamingdatorer. Tittar man bara på laptops landar försäljningsminskningen på 14 procent. 

Surfplattor minskade med 20 procent i försäljning och mobiltelefoner med 15 procent. 

Spelkonsoler är den enda produktgrupp som ökade i försäljningen under 2023. Dels beror det på ett ökat intresse, och dels beror det på störningar i leveranser under 2022 vilket påverkar 2023:s siffror. 

Skatteintäkterna ökar 

Trots att försäljningen minskade under året så ökade skatteintäkterna från elektronikskatten, också kallad kemikalieskatten. Detta beror på ändringar i skatten som genomfördes den 1 juli förra året. De faktiska skatteintäkterna ökade med 45 procent under 2023. 

– Att regeringen i det här svåra ekonomiska läget väljer att kraftig höja elektronikskatten är obegripligt. Elektronikskatt plus moms på elektronikskatten kan nu hamna på nästan 680 kronor för en produkt. Det gör att fler tvingas välja billigare produkter som kan ha kortare hållbarhet vilket är sämre för miljön. Skatten måste tas bort, säger Pernilla Enebrink. 

7 februari 2024Uppdaterad 7 februari 2024Reporter Fredrik Adolfssonmobil

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng