Bydén: Militären måste samarbeta mer med techsektorn

Bild På Drönarsvärm Och Öb Micael Byden

Överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Adobe stock, Försvarsmakten

Sveriges överbefälhavare Micael Bydén vill se utökade samarbeten mellan Sveriges techsektor och militär. Detta ska främja Sveriges suveränitet, försvarsförmåga och innovation. Viktigt på området blir användandet av dual use-teknik, det vill säga teknik som både har civila och militära användningsområden.

Under eventet Techarenan i Stockholm deltog överbefälhavare Micael Bydén i ett panelsamtal. Han inledde med att prata om den oroliga omvärlden med osäkerheter i Mellanöstern, den höga terrornivån i i Sverige och att vi går in på tredje året av krig i Europa. 

– Jag besökte Ukraina i slutet av förra året och blev mycket imponerad av kunskapen, disciplinen och uthålligheten hos Ukrainas väpnade styrkor. Jag imponerades även av den sofistikerade techsektorn och dess samarbete med militären. 

Denna typ av samarbeten önskar Micael Bydén se mer av även i Sverige. Överbefälhavaren påtalar vikten av dual use-teknik, något som är helt avgörande för svensk säkerhet och suveränitet enligt honom.

– Genom historien har mycket ny teknik utvecklats inom militären, till exempel internet och radar. Nu sker teknikutvecklingen inom exempelvis cyberförsvar och AI främst i den privata sektorn, men de bidrar fortfarande till militär kapacitet.

"Militära problem kan stimulera teknikutvecklingen"

Samtidigt utvecklas krigföringen konstant. Hoten blir allt mer varierade och oförutsägbara, vilket militären hela tiden måste anpassa sig efter.

– Ett effektivt försvar kräver mer än militär kapacitet. Det behövs ett holistiskt förhållningssätt som omfamnar teknisk innovation. Genom utökade partnerskap med industrier och akademier kan vi låsa upp den fulla potentialen i dual use-tech. Därtill suddar vi ut gränserna mellan militärt och civilt, och utökar vår totala försvarskapacitet.

– För att stimulera innovation på det här området har vi i Försvarsmakten tillsammans med Vinnova lanserat ett innovationsprogram för civil-militära synergier. Vi tror att våra militära problem kan komma att stimulera teknikutvecklingen inom det civila.

"Bli bättre på att förklara vad vi vill ha"

Micael Bydén understryker att militären historiskt har samarbetat en hel del med näringslivet. Men det är ett annorlunda läge nu.

– Vi var mästare på koordination och samarbete, men det var i en annan tid. För oss i Försvarsmakten innebar det att vi hade obegränsat med tid men inga pengar. Nu behöver vi agera, hotet finns där, och istället finns det pengar men inte tid, säger Micael Bydén. 

Det finns en enorm potential, tekniken finns säkert där ute, men vi måste bli bättre på att förklara vad vi vill ha.

– Tänk er en framtid där näringslivet och Försvarsmakten samarbetar kring autonoma drönare med avancerad AI för spaning och övervakning, eller avancerat cyberförsvar. Det finns en enorm potential, tekniken finns säkert där ute, men vi måste bli bättre på att förklara vad vi vill ha. Här ligger mycket av ansvaret på oss.

Därtill betonar också ÖB att Försvarsmakten är väldigt intresserade av att samarbeta med aktörer som inte vanligtvis arbetar med dem. Och helst ska det gå undan.

– En Nato-kollega har sagt: mer, snabbare, överallt. Och jag kunde inte hålla med honom mer.

Viktig roll för Försvarets Materielverk 

En viktig roll i samarbetet mellan det civila och det militära kommer även FMV (Försvarets Materielverk) att spela, menar ÖB.

– De har ett strategiskt tillvägagångssätt som ser till att teknikinvesteringar går hand i hand med Försvarsmaktens intressen. Men vi måste säkerställa snabb utplacering av ny teknik för att möta nya hot, och så behöver vi minska de byråkratiska hindren.

– Jag uppmanar alla här att fortsätta tänja på gränserna när det gäller nya techinnovationer, vägledda av den orubbliga viljan att försvara vårt land och att säkra en ljusare framtid för nästa generation.

27 februari 2024Uppdaterad 29 februari 2024Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng