Akademiska sjukhuset använder AI för snabbare strokevård

Bild På Ambulansfordon Och Akademiska Sjukhuset Skylt

Foto: Staffan Claesson, Johan Asp/Akademiska sjukhuset

Akademiska sjukhusets strokeenhet har börjat ta hjälp av AI för att analysera bilder på patientens hjärna. Tid är dyrbar när det kommer till strokar, och med tekniken ska diagnostiken gå fortare och bli mer träffsäker.

– Vi har precis börjat med det här men det verkar mycket lovande. Varje minut som går när man får en propp dör två miljoner hjärnceller, säger Erik Lundström, överläkare i neurologi på Akademiska sjukhusets strokeenhet, till Sveriges Radio. 

Akademiska sjukhuset nyttjar ett AI-system som automatiskt tolkar strokebilder tagna med datortomografi, även kallat skiktröntgen. Med tekniken ska det gå fortare att upptäcka stroke, vilket kan begränsa omfattningen av hjärnskador och risk för framtida handikapp. Dessutom ska diagnostiken bli mer träffsäker.

– Vi är övertygade om att införandet av avancerad AI-teknologi för automatisk tolkning av strokebilder, som tas med datortomografi på hjärnan, kommer att leda till en betydande förbättring av vår förmåga att hantera strokefall. Vår strävan är att vara ledande inom strokevård. Därför vill vi utnyttja de senaste framstegen inom medicinsk teknik för att kunna ge patienterna den bästa möjliga vården, säger Erik Lundström, via ett pressmeddelande.

Krävs skiktröntgen för rätt diagnos

Stroke är ett samlingsnamn för sjukdomar som orsakas av en blodpropp i ett av hjärnans kärl (hjärninfarkt) eller av ett brustet blodkärl (hjärnblödning). Men hjärninfarkt och hjärnblödning går inte att särskilja endast genom symptomen. För att kunna sätta rätt diagnos krävs först en röntgenundersökning av hjärnan, vilket oftast sker genom skiktröntgen. 

– Den nya AI-tekniken kommer att hjälpa oss att effektivisera våra diagnos- och beslutsprocesser och därigenom ge våra patienter en ännu större chans till en fullständig återhämtning. Alla som är inblandade i beslutsprocessen får inom fem minuter tillgång till samma information. Det ger både tidsvinster och avlastning som är betydelsefull i en stressad situation, säger Christoffer Nyberg, överläkare och neurointerventionist.

22 februari 2024Reporter Fredrik AdolfssonAI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng