Umeå universitet ska upptäcka hjärntumörer med AI

Hjärnröntgen

Foto: Adobe stock

Cirka 22 000 personer i EU diagnostiseras varje år med gliom, vilket är en elakartad typ av hjärntumör. Genom att kombinera expertis inom hjärntumörer, ML och datasäkerhet ska ett nyskapat konsortium leta upp nya diagnostik- och behandlingsmetoder. 

Konsortiet utgörs av Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus, Heights.ai från Nederländerna och PSE Data Security i Schweiz. I samarbetet kommer man att utnyttja modeller som upptäcker anomalier, för att på så sätt tidigare kunna hitta gliom. 

– Vi har redan sett att de här modellerna kan vara framgångsrika i andra branscher, till exempel när det gäller att upptäcka penningtvätt i finansbranschen, säger Wilfred de Graaf, partner på Heights.ai.

Data från 140 000 personer

Umeå universitet och Region Västerbotten har samlat in hälsodata och prover från 140 000 individer från de senaste 30 åren. Data som kommer att agera underlag för AI-modellerna. 

– Jag är glad över att få utveckla det här nya samarbetet med näringslivet. Jag är övertygad om att stimulering av innovationer mellan olika områden kommer att påskynda upptäckten av nya metoder för att upptäcka hjärntumörer, säger Beatrice Melin, professor i onkologi vid Umeå universitet.

 

10 januari 2024Uppdaterad 10 januari 2024Reporter Fredrik Adolfssonvård

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng