Tele2: Fyra miljoner besök på övergreppssajter stoppades 2023

Kille Med Mobiltelefon

Foto: Adobe stock

Förra året blockerade Tele2 över fyra miljoner svenska försök att nå webbplatser som innehåller sexuella övergrepp på barn. Detta är en ökning med 160 procent jämfört med 2022. 

Mobil- och bredbandsoperatören Tele2 blockerade 4 068 769 försök att nå övergreppsmaterial på barn under 2023. 2022 landade blockeringssiffran på 1 563 366 försök, vilket innebär att försöken ökade med 160 procent under det föregående året. 

Enligt Tele2 är en förklaring att man i slutet av 2022 kompletterade blockeringslistor från Polisen och Interpol med en lista från kanadensiska Project Arachnid. Denna lista stod under 2023 för 24 procent av alla blockeringar. Därtill har Polisen börjat uppdatera sina blockeringslistor oftare. 

 Under 2023 har vi sett nyttan av att addera blockeringslistan från Project Arachnid. Självklart räcker inte det, utan under 2024 så fortsätter vi att titta på hur vi ytterligare kan bidra i kampen mot spridning av den här typen av material på nätet, säger Jonas Lindström, koncernsäkerhetschef på Tele2.

Samarbete med Ecpat

För att bekämpa sexuellt utnyttjande av barn arbetar Tele2 sedan en tid tillbaka med barnrättsorganisationen Ecpat. Framåt kommer mycket av fokuset i deras arbete att ligga på AI-genererat material. 

 Ett av flera områden som vi kommer titta på tillsammans med ECPAT är det snabbt växande problemet med AI-genererat material och hur vi kan hindra och blockera även detta. Den nya AI-baserade tekniken har gjort det enklare för förövare att komma i kontakt med barn, sprida övergreppsmaterial och skapa nätverk där syftet är att exploatera barn sexuellt, säger Jonas Lindström.

Listorna blockerar på domännivå. När en användare försöker att gå in på ett domännamn som finns på någon av listorna så blir de automatiskt omdirigerade till en stoppsida med information från Polisen om att sidan är blockerad. Där står det även hur användaren kan tipsa Polisen om liknande material, och hur personer med sexuellt intresse av barn kan söka hjälp.

8 januari 2024Uppdaterad 8 januari 2024Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng