Slutet för 2g och 3g i Sverige – nu krävs nätbyte

Tjej Surfar På Tåg

Till slutet av 2025 ska 2- och 3g-näten stängas i Sverige och ersättas med 4g och 5g. Allt som är beroende av uppkoppling till de gamla näten kommer att sluta fungera. För att öka medvetenheten om detta startar nu Techsverige kampanjen Byt Nät Nu.

2g- och 3g-näten uppfyller inte det digitala samhällets säkerhetskrav, och ska stängas ned. Genom att de stängs ned frigörs även kapacitet till att erbjuda snabbare och stabilare tjänster via 4g och 5g.

– Moderna nät i global framkant är en viktig grund för ett konkurrenskraftigt näringsliv, en effektiv samhällsservice och den gröna omställningen. Teknikskiftet innebär också att äldre utrustning byts ut mot effektivare och mer energismart teknik, säger Robert Liljeström, näringspolitisk expert på Techsverige.

Samtliga operatörer ska stänga 2g-nätet i slutet av 2025, och redan idag är mer än halva 3g-nätet släckt. 

Alltifrån äldre mobiltelefoner, bredbansmodem, kortterminaler och nödtelefoner i hissar använder de äldre 2g- och 3g-näten. Att dessa fasas ut kan därmed påverka både företag och privatpersoner, men enligt Techsverige är det få som känner till detta. Om tekniken inte har stöd för 4g eller 5g behöver den bytas ut till nyare modeller. 

Vill öka medvetenheten

Techsverige försöker med kampanjen Byt Nät Nu att öka medvetenheten om teknikskiftet. Kampanjen sker i samarbete med Tele2, Telenor, Telia och Tre.  

– Vi har inför kampanjen engagerat många organisationer, företag och myndigheter. Vår förhoppning är att så många som möjligt är med och sprider kunskap och bidrar till att alla ser över sin uppkopplade elektronik och samtidigt tar vara på möjligheterna med de nya näten, säger Robert Liljeström.

30 januari 2024Uppdaterad 30 januari 2024Reporter Fredrik Adolfsson5g

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng