Sevillas nya scoutingverktyg: generativ AI

Sevilla Fc 2015

Sevilla efter Europa League-triumfen 2015. Foto: Wikimedia Commons

I ett försök att utveckla sin scoutingverksamhet börjar La Liga-laget Sevilla FC använda sig av AI. Verktyget går vid namn Scout Advisor och är utvecklat av IBM. 

Scout Advisor har som mål att revolutionera hur Sevilla identifierar och värderar potentiella nyförvärv. Verktyget kan sålla igenom stora mängder kvantitativa och kvalitativa data i klubbens befintliga databaser, såsom exempelvis längd, vikt, snabbhet, gjorda mål, spelade minuter samt textanalyser från scoutrapporter, vilket överstiger 200 000 dokument. Därefter ger Scout Advisor en utvärdering av de potentiella nyförvärven. 

En annan egenskap hos Scout Advisor är förmågan att generera nyförvärvsförslag baserat på anvisningar från klubbens scouter. Verktyget får information om vilka de viktigaste egenskaperna är hos ett potentiellt nyförvärv, och tar därefter fram en lista på spelare som överensstämmer med kraven. AI:n summerar även alla scoutrapporter för varje enskild spelare. 

– Vi är glada över att samarbeta med IBM då detta projekt kan avgörande för Sevilla FC och hela idrottsindustrin. Våra scouter och analytiker är engagerade i att hitta de bästa spelarna för att stödja lagets framgång. De har byggt upp en enom databas med spelarrapporter, och nu kan de med hjälp av Scout Advisor utnyttja denna tillgång till dess fulla potential, säger José María del Nido Carrasco, president för Sevilla FC. 

Sevilla har varit en besvikelse den här säsongen och ligger för närvarande på 17:e plats i La Liga.

25 januari 2024Uppdaterad 25 januari 2024Reporter Fredrik AdolfssonAI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng