Nytt AI-stöd till socialtjänsten

Socialtjänstens Aisajt; Vuxen Och Barn; Ai, Kommun, Socialstyrelsen, Digg

Digg har tillsammans med E-hälsomyndigheten och Socialstyrelsen lanserat sajten aisocialtjanst.digg.se för att stötta kommuner i deras AI-resa och hjälpa dem att höja kunskapsnivån.

– Under arbetet med uppdraget har vi lärt oss att det är många svåra frågor som behöver ställas och att ett fortsatt utforskande arbete behövs för att få svar på dem. Vi tror att det är något vi behöver göra tillsammans, kommuner och myndigheter ihop, säger Anna Eriksson, generaldirektör på Digg, i ett pressmeddelande.

På webbplatsen aisocialtjans.digg.se finns bland annat verktyg, länkar, och forskning samt exempel på lyckade AI-satsningar hos andra kommuner. Innehållet riktar sig till verksamhetsutvecklare som arbetar med digitalisering och innovation inom socialtjänsten, och förhoppningen är att den som vill ska kunna lära sig mer inom AI-området.

AI-intresse stort

De tre myndigheterna som arbetat med att utveckla sajten drar slutsatsen att i stort sett alla initiativ med AI inom socialtjänsten befinner sig i en utforskande fas. Några exempel är hjälp från AI inom schemaplanering, prediktion av framtida boendebehov, och chattbottar som stöttar socialtjänstens personal.

Enligt Digg är dock intresset stort. I alla fall baserat på deltagandenivån på ett seminarium om AI som myndigheten nyligen anordnade: 1 000 platser fylldes snabbt och 91 procent av Sveriges kommuner fanns representerade.

– Vi ser att det behövs mer arbete inom detta område för att stötta kommunerna i deras fortsatta resa med att använda AI inom socialtjänsten. På så sätt kan vi skapa värde för både socialtjänstens verksamhet, enskilda personer och samhället i stort, säger Anna Eriksson.

24 januari 2024Uppdaterad 24 januari 2024Reporter Tim LeffleraiFoto Adobe Stock, aisocialtjanst.digg.se

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng