Nio av tio vill hjälpa totalförsvaret med privat teknikutrustning

Micael Byden Och En Drönare

Överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Wikimedia Commons, Adobe stock

En stark majoritet, hela 86 procent, vill bidra till totalförsvaret genom att upplåta personlig teknisk utrustning likt drönare och övervakningsapparater. Det visar en ny Sifo-undersökning. 

– Resultaten från denna undersökning är ett tydligt tecken på det svenska folkets beslutsamhet att stå enade och redo att försvara vårt land. Det är nu upp till våra ledare att ta tillvara på denna resurs och omsätta folkets vilja till praktisk handling, säger Lars Kry, vd för Nexer Group.

Den nya Kantar Sifo-undersökningen genomfördes på uppdrag av Nexer Group och mot bakgrund av det förändrade säkerhetsläget och kriget i Ukraina. Den visar att hela 86 procent gärna lånar ut digital utrustning såsom drönare och övervakningsapparater till försvaret ifall Sverige befann sig i en krigssituation. 

"Främjar samhällets sammanhållning"

Nu uppmanar Nexer Group regeringen och överbefälhavare Micael Bydén att uppmärksamma svenskarnas vilja att ställa sin privata teknologi till förfogande. Genom att samordna användningen av privat teknisk utrustning kan Sverige stärka sitt försvar utan att behöva göra stora investeringar. 

– Ett sådant initiativ skulle inte bara förbättra vår försvarsförmåga utan också främja en starkare samhällssammanhållning och ett djupare engagemang bland medborgarna för nationens säkerhet, avslutar Lars Kry.

22 januari 2024Uppdaterad 22 januari 2024Reporter Fredrik AdolfssonFörsvarsmakten

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng