Musk: Neuralinks första implantat med hjärnchip i människa ”lovande”

Elon Musk And The Neuralink Future (1) Copy

Elon Musk (2020) under en presentation av Neuralinks arbete. Foto: Wikimedia Commons

Ett trådlöst hjärnchip ska framgångsrikt ha opererats in i en människa av Elon Musks företag Neuralink. Det rapporterar BBC.

I ett inlägg på X skrev techmiljardären att "lovande" hjärnaktivitet hade upptäckts efter ingreppet och att patienten "återhämtade sig väl". Det ska dock sägas att det enligt BBC ännu inte finns någon oberoende verifiering av Musks påståenden, och varken Neuralink eller den amerikanska läkemedelsmyndigheten, Food and Drug Administration (FDA), har kommenterat frågan.

Professor Anne Vanhoestenberghe vid King's College London säger till BBC att implantatet är ”en betydande milstolpe”, men hon betonar att verklig framgång måste utvärderas på lång sikt.

Telepati på riktigt?

Neuralink, som har tillstånd från FDA att testa chipsen på människor, hävdar att dess experimentella implantat, drivet av ett trådlöst och laddningsbart batteri, kan registrera och överföra hjärnsignaler trådlöst till en app som avkodar användarens avsikt att röra sig.

Elon Musk har också meddelat att Neuralinks första produkt kommer att kallas Telepati och möjliggöra kontroll av telefoner eller datorer bara genom tankens kraft. Det initiala målet är att koppla samman mänskliga hjärnor med datorer, bland annat för att hjälpa till att behandla komplexa neurologiska tillstånd.

Bolaget har tidigare kritiserats för tester som ledde till dödsfall bland cirka 1 500 djur, inklusive får, apor och grisar.

Ingenjörhögskolan École Polytechnique Fédérale i Lausanne (EPFL) i Schweiz är ett annat exempel som gjort framsteg inom området. Där lyckades man få en förlamad man att gå genom att använda elektroniska implantat på hjärnan och ryggraden.

30 januari 2024Uppdaterad 30 januari 2024Reporter Tim Lefflerdigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng