Ett samarbete med Intel

Intels nya Core Ultra-processorer möjliggör AI-datorer

Foto: Adobe stock, Intel, Fredrik Kron/Voister.

Intel har lanserat nya Core Ultra-processorer för nästa generations AI-laptops. Enligt Intel är Core Ultra det största som hänt på 40 år i utvecklingen av processorer, och kommer bland annat att göra datorer snabbare och förlänga livstiden på batterier. 

De nya processorerna introducerades för marknaden i december 2023. 

– Core Ultra är det största som hänt i utvecklingen av pc-processorer på 40 år. Det är en milstolpe för Intel och ett helt nytt sätt att bygga processorer på, säger Anders Huge, ansvarig för publik sektor och innovationscentret på Intel. 

Tidigare processorer har oftast bestått av en centralprocessor (CPU) och en grafikprocessor. Dessa två finns kvar i Ultra Core men med ett tillägg, nämligen neural processing unit (NPU) som är optimerad för AI. 

– NPU erbjuder mer effektiv och energisnål AI-acceleration och kan avlasta CPU och GPU. Det innebär dock inte att alla AI-workloads kommer att köras på NPU, utan samtliga tre processorer kan användas för AI. 

Enligt en rapport från Boston Consulting Group kommer 80 procent av alla pc:s på marknaden 2028 att ha AI i sig. Intels nya lansering Core Ultra kan vara ett första steg på vägen till att ge rapporten rätt. 

– Det säljs närmare en miljon pc:s om dagen, och Core Ultra kommer att komma i över 230 datormodeller från bland annat Dell, Lenovo, HP, Asus och Microsoft. 

Samarbete med mjukvaruleverantörer

Vid framtagningen av de nya Core Ultra-processorerna har Intel samarbetat med över 100 oberoende mjukvaruleverantörer (så kallade ISV:er). Dessa leverantörer har optimerat över 300 AI-accelererande funktioner för just Core Ultra.

– Det är viktigt att det finns mjukvara som kan nyttja ny hårdvara, annars är det ingen mening att lansera den. Därför arbetar vi nära mjukvaruutvecklarna för att processorerna ska fungera optimalt när de väl lanseras på marknaden.

– Om pc:s med AI-processorer kommer att utgöra 80 procent av alla pc:s finns det ju onekligen en marknad för företagen som utvecklar applikationer. Därför arbetar vi med dem långt innan lansering, så att mjukvaran finns att tillgå direkt. På så vis skapar vi en bra upplevelse för användarna. 

Längre batteritid

Huge Proffe (2)

Anders Huge, ansvarig för publik sektor och innovationscentret på Intel.

Core Ultra kan innebära att din pc får en mycket längre batteritid. Core Ultra innehåller nämligen ett antal prestandakärnor och effektivitetskärnor samt två extra strömsnåla effektivitetsprocessorkärnor, vilket ska öka flexibiliteten. Dessutom kan NPU och GPU stängas ned när de inte används.

– Om du exempelvis tittar på Netflix, som nästan inte drar någon ström alls, kan du stänga ned i stort sett allt och bara nyttja en strömsnål processorkärna. Därigenom förlängs batteritiden rejält. Med Core Ultra möjliggör vi 2,5 gånger bättre energieffektivitet än föregående generations datorer. 

Vad tror du blir den största förändringen på sikt när AI finns i gemene persons dator?

– Den största förändringen blir att alla kommer att ha sin egen privata digitala assistent; en kompis i datorn som hjälper dig med tråkiga uppgifter. Men mycket är ännu i sin linda. Det blir spännande att se vilka applikationer som kommer från de 100 mjukvaruutvecklarna som vi samarbetat med. 

– Jag får ibland frågan: “När ska man köpa en ny dator?” Detta har ofta varit svårt att svara på, fram tills nu. Intel Core Ultra är något helt nytt, så ska man köpa en ny dator någon gång är det nu.

18 januari 2024Uppdaterad 1 februari 2024Reporter Fredrik Adolfssonnative

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng