IMY granskar polisens drönarbevakning 

Polisbil I Rinkeby

Foto: Mostphotos

IMY inleder nu en granskning av Polismyndighetens kamerabevakning med drönare, som används i den brottsbekämpande verksamheten. I ett första steg kommer IMY begära att få in en förteckning över alla beslut rörande drönarbevakning som polisen fattat under 2023.

Granskningen av polisen är en av IMY:s planerade tillsyner för 2024. 

– Polisen bedriver en omfattande drönarbevakning som vi tidigare inte har kontrollerat närmare. Vi har dock inga indikationer på att polisen har gjort något fel i sin drönarbevakning, säger Karolina Haeggström som leder IMY:s granskning.

Granskningen inleds med att IMY begär in en förteckning över alla beslut om kamerabevakning med drönare som polisen fattade under det föregående året. På så sätt ska IMY få bättre koll på omfattningen av drönarflygningarna. Därefter kommer vissa av dessa beslut att väljas ut för närmare granskning. 

Behöver ej söka tillstånd

Fram tills 2010 behövde polisen ansöka om tillstånd från IMY för sin kamerabevakning, exempelvis drönarbevakning, men det behövs inte längre. 

– Däremot måste polisen fortsatt följa reglerna i kamerabevakningslagen och brottsdatalagen och det är det vi nu ska granska, säger Karolina Haeggström.

31 januari 2024Uppdaterad 31 januari 2024Reporter Fredrik Adolfssondrönare

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng