IBM och Chalmers i nytt kvantdatoravtal

Johan Bodell, Chalmers; Kvandator; Forskning, Göteborg

Per Delsing, Chalmers. Foto: Chalmers tekniska högskola | Johan Bodell

Svenska universitet kommer nu kunna utbilda sig i kvantteknologi och optimera tester på Chalmers kvantdator, för att sedan ta problemlösningen vidare i större skala på IBM:s kvantdatorer via molntjänster. Satsningen finansieras av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

− Eftersom vi är helt öppna med vad som finns under huven på vår kvantdator är det lättare och billigare att optimera algoritmerna efter hårdvaran hos oss, vilket ökar chansen för lyckade beräkningar. Samtidigt vill vi erbjuda forskare vid svenska universitet och företag möjligheten att lära sig att använda och arbeta med större och mer kraftfulla kvantprocessorer genom samarbetet med IBM, säger Per Delsing, Chalmersprofessor och föreståndare för Wallenberg Centre for Quantum Technology (Wacqt), i ett pressmeddelande.

Sedan 2018 pågår bygget av en svensk kvantdator på Chalmers inom ramen för Wacqt. Idag har den 25 kvantbitar och målet är 100 kvantbitar år 2029. En kvantbit är kvantdatorns motsvarighet till datorns bits eller bitar. En bit i en dator är en etta eller nolla och själva instruktionerna i datorn. En kvantbit, däremot, kan enkelt förklarat i enlighet med kvantmekanikens lagar vara både en etta och en nolla samtidig.

Kopia, testbädd och IBM

Samtidigt byggs en kopia av denna dator – en kopia som ska fungera som en testbädd med förhoppningen om att sänka tröskeln för kvantdatoranvändning inom industri och akademi. 

I ett nytt samarbete med IBM kommer nu industri- och forskningsprojekt dessutom att kunna ta sina algoritmer vidare och testa dem på IBM:s kvantdatorer, med processorer på 127 respektive 133 kvantbitar.

−  Vi ser fram emot att arbeta med Wacqt-programmet på Chalmers, finansierat av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, och att hjälpa till att sänka tröskeln för akademi och industri i Sverige att utforska hur kvantdatorer skulle kunna användas för att lösa deras utmaningar, säger Vahid Zohali, vd för IBM Sverige.

29 januari 2024Uppdaterad 29 januari 2024Reporter Tim LefflerkvantdatorerFoto Chalmers tekniska högskola | Johan Bodell, IBM

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng