Han tar internet ut i rymden

– Något som jag är exalterad över handlar om att vi tar med oss internet när vi människor beger oss ut i rymden på större skala, säger Andrew Sullivan, Internet Society. Foto: Fredrik Kron/Voister

Möjligheterna med internet blev uppenbara i pandemi-tider. Trots det handlar debatten ofta om baksidorna, och hur stater eller bolag försöker låsa in människor i silos. Detta gör att vi riskerar att glömma bort internets demokratiska kraft och outvecklade potential. Det säger Andrew Sullivan, CEO och president för Internet Society, som bland annat jobbar på att vi ska kunna nyttja internet i större skala i rymden.

Vad har haft störst inverkan på vår internetanvändning under de fem år du har varit chef för Internet Society?

– Det mest uppenbara är coronapandemin. Den innebar en möjlighet för internet att ”visa vad det går för”. Utan internet hade folk isolerats på ett helt annat sätt. Det gav möjligheten för människor att hålla kontakten och att fortsätta arbeta, men det gjorde också att forskare kunde fortsätta samarbeta. Tänk hur allt arbete runt vaccin hade sett ut om vi hade varit tvungna att förlita oss på traditionell post, säger Andrew Sullivan, president och CEO för stiftelsen Internet Society.

– Nu, när vi väl har kommit ut på andra sidan av pandemin, är min bild att många återigen fokuserar på de negativa aspekterna av internet, och det finns krafter som försöker kontrollera stora aspekter av nätet på ett sätt som jag tror är ganska skadligt. Vi hade inte haft de fördelarna vi har, om vi hade haft den typen av internet från början.

Du har själv sagt att du har ett intresse av öppen källkod och öppna protokoll. Kan berätta vad det innebär?

– Det finns olika sätt att organisera såväl nätverk som system och mjukvara. Men det mest humanitära sättet är när vi delar med oss och samarbetar med varandra och gör saker tillsammans. Och internet fungerar så – det är en typ av teknik som inbjuder oss till att bygga saker tillsammans. Men vi bygger inte saker på det sättet särskilt ofta. De flesta av våra verktyg är ett slags kontrollinstrument. Men internet är ett instrument för kreativitet och samarbete, och jag tycker att det är en så vacker sak som människan byggt.

Hur ska vi fortsatt se till att internet är en neutral plattform?

– Vi måste komma ihåg att vi har det! En sak som har börjat hända är att vi mer och mer verkar acceptera att internet kontrolleras, antingen genom stater eller genom stora bolag, som vill hålla dig i sin lilla silo. På internet community-språk kallar vi dessa för ”trädgårdsinhägnader” – du är instängd och fast. Det vi verkligen skulle vilja göra är att få gå utanför dessa, ut på landet, hehe. Det är möjligheten som internet ger oss, men vi glömmer att det finns där och istället börjar vi förlita oss på dessa mer kontrollerande utrymmena och ger upp.

Hur ser du att vi kan tackla utmaningarna med desinformation och fejkade nyheter, som kommer med öppenheten?

– Det är för och främst viktigt att komma ihåg att, att ljuga är inte något nytt. Det är lika gammalt som vårt språk. Så det är inte förvånande att folk ljuger även på internet. Om vi istället vänder på det får vi med internet sätt att upptäcka dessa lögner. När systematisk propaganda spreds förr i världen fanns det inte alltid sätt att angripa dessa. Men om någon börjar sprida lögner idag kan någon direkt kontra genom att visa vad som är fel. Wikipedia är ett jättebra exempel på hur någon kan skriva något för att sedan rättas av någon annan. Är detta perfekt? Nej, långt därifrån. Är detta en garanti på att du kommer få sanningen? Definitivt inte. Är detta ett sätt som gör det lättare att exponera den här typen av fejkad information? Det är det faktiskt. Den viktiga frågan är: Bygger vi tekniken som hjälper oss med denna exponering? På den punkten finns det stora utmaningar på många plattformar som inte har den här typen av mekanismer. Men det är förstås ett temporärt faktum, för när dessa mekanismer dyker upp tror jag att de kommer att distribueras på en bredare front.

Och om vi tittar framåt – vad går du mest igång på runt internet?

– Det är så mycket. Det är en fantastisk teknik. Men om jag ska ta upp något som jag är exalterad över och just arbetat med handlar det om att vi tar med oss internet när vi människor beger oss ut i rymden på större skala. Det finns försök att bygga internet för vårt solsystem, vilket ger helt nya utmaningar. Här på jorden funderar vi över millisekunder i fördröjning; ute i rymden handlar det snarar om hela sekunder eller mer. Det finns massa andra utmaningar och det är spännande att tänka på ur vi ska distribuera ett internet på ett ansvarsfullt sätt i rymden.   

17 januari 2024Uppdaterad 17 januari 2024Reporter Therese BengtnerinternetFoto Fredrik Kron/Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng