Gartner: it-utgifter når 5 000 miljarder dollar 2024

It Utgifter Gartner

Foto: Adobe stock

De globala it-utgifterna förväntas uppgå till fem tusen miljarder dollar under 2024. Detta är en ökning med 6,8 procent jämfört med 2022. Det skriver analysfirman Gartner i en ny rapport. 

De högsta utgifterna kommer för första gången att ske inom området it-tjänster, som därmed passerar kommunikationstjänster. 

It-tjänster förmodas växa med 8,7 procent och nå ett värde av 1,5 biljoner dollar. Gartner menar att detta beror på att företag investerar i organisatorisk effektivitet och optimeringsprojekt, vilket blir extra viktigt i ekonomiskt osäkra tider. 

Värt att nämna är även att den rådande AI-yran inte kommer att påverka it-utgifterna i speciellt hög utsträckning, enligt Gartner. 

– Även om generativ AI kommer att förändra allt kommer det inte att påverka it-utgifterna nämnvärt, i likhet med IoT, blockchain och andra stora trender som vi har upplevt. 2024 kommer verksamheter investera i planering för hur de ska använda generativ AI, men it-utgifterna kommer att drivas av mer traditionella krafter, såsom lönsamhet och arbetskraft, och dras ned av en fortsatt våg av förändringströtthet, säger John-David Lovelock, analytiker på Gartner. 

19 januari 2024Uppdaterad 19 januari 2024Reporter Fredrik Adolfssongartner

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng